A Mercat Arrels valorem molt la feina que fan els nostres pagesos i pageses. Són importants no perquè ho diguem nosaltres, sinó perquè són els guardians del territori i del paisatge. Perquè són els que ens alimenten. Perquè són emprenedors i innovadors i alhora recuperadors de tradicions i de maneres de fer. És per això i per moltes coses més que els hem volgut conèixer millor i ara us convidem a endinsar-vos en les seves històries professionals però també personals.
Quantes vegades no heu anat a un mercat i us hauríeu quedat mitja hora parlant amb el pagès o la pagesa per conèixer més de prop de la seva feina? Doncs avui en tindreu l’oportunitat. No de parlar amb ells, d’això se n’han encarregat el director d’Arrels, Josep Sucarrats i la periodista Margalida Ripoll, però sí de sentir com ells mateixos expliquen d’on venen i perquè i de quina manera han arribat fins aquí.
I és que els productors de Mercat Arrels han estat protagonistes d’alguns dels programes d’Ona Pagesa i Bar de Vins i aquí els recollim. Aprofiteu per escoltar-los mentre cuineu, quan sortiu a fer un passeig, abans d’anar a dormir…i quan ho feu comprovareu que no us en podeu estar de tastar els productes que fan.
Pino Delàs és ramader de porc ecològic i en aquest programa explica quina és la dificultat de criar porcs seguint criteris ecològics i de quina manera ho fan a Llavora. És un model que, a més, contribueix a generar llocs de treball a la comarca. A més, en aquest capítol d’Ona Pagesa podeu sentir les reflexions d’un productor de carn que no té cap problema en assegurar que en general se n’hauria de produir menys.
Sambucus és una cooperativa d’Osona que desenvolupa un projecte d’integració laboral i, entre d’altres, ho fa a través de l’agricultura. Per conèixer una mica més aquest projecte, Josep Sucarrats conversa amb Mireia Franch, una de les responsables de la cooperativa. Parlen de com l’han convertit en un punt de trobada amb els joves que cerquen oportunitats. Compten amb una finca agrícola a Sant Pere de Torelló, un hort i un restaurant a Manlleu. Del camp a la taula.
Des del segle XIX, al Mas Montseny del Morell (Tarragonès), la família Catà fa oli d’oliva. Des de fa uns anys, al capdavant de l’explotació hi ha en Roger Catà, que ha mantingut la tradició, però que, en paral·lel, ha apostat per la innovació. En Roger és el convidat d’aquest capítol d’Ona Pagesa, i explica que el futur de l’oli que es fa a Catalunya passa per fer-lo de molta qualitat. Per saber com es fa l’oli d’oliva, com s’han reiventat els petits productors per tirar endavant en un mercat copat per olis de fora, i com veu la problemàtica del frau en aquest sector, aquest podcast és imprescindible. .
La Gemma Armilles i en Jordi Terés són parella i són pagesos. Ella fa divuit anys que va deixar Barcelona per anar a Algerri (Noguera) amb en Jordi i, gairebé per casualitat, han acabat fent de ramaders. Ara venen directament als consumidors, sota la marca de Pla Oví, la seva carn de xai a una botiga que tenen al poble i a Mercat Arrels entre altres llocs.
Ester Gomis és pagesa. Una pagesa de família pagesa que va penjar la bata d’un laboratori per tornar a la feina del camp. És la presidenta de la Denominació d’Origen Protegida Avellana de Reus i és la gran impulsora de Ca Rosset. Sota aquesta marca trobareu avellanes i ametlles Marcona i també olives. En aquest programa explica perquè la fruita seca de casa pot competir perfectament amb la que arriba, per exemple, de Turquia.
En aquest capítol d’Ona Pagesa, els formatges són els protagonistes. El director d’Arrels, Josep Sucarrats, conversa amb Clara Ferrando Quer, que és l’ànima de Casa Mateu, una formatgeria del poble de Surp, al Pallars Sobirà. I amb ella descobrirem el paper que ha tingut la seva família en el repoblament d’aquest petit nucli del Pallars Sobirà.
Un dels joves productors de Mercat Arrels ha escrit un llibre. És en Pol Dunyó, que fa 10 any que es dedica a la pagesia. Cansat de sentir mentides i mitges veritats sobre el camp ha escrit un llibre Estripant la terra. Contra les mentides del món rural (Editorial Raig Verd). I en aquest podcast desgrana una mica perquè es va decidir a fer-ho i reflexiona sobre la importància de conèixer la pagesia de prop per poder-la jutjar.
La tòfona ja ha sortit de les cuines dels grans restaurants i ha entrat a les cases de la gent per oferir nous aromes i nous gustos. Però això no sempre ha estat així. De fet a Catalunya, aquesta delicadesa era força desconeguda fins fa quatre o cinc dècades. En Josep Maria Carol, tofonaire de segona generació i convidat d’aquest capítol d’Ona Pagesa, explica que va conèixer l’ofici del seu pare i que està molt content de com ha evolucionat l’apreci per aquest producte. És un producte car, sí, però Josep Maria Carol posa exemples per mostrar que potser no n’és tant com sembla.
Marta Borràs, una de les responsables de DPagès, és la convidada d’aquest capítol d’Ona Pagesa. Explica la gènesi d’aquest projecte familiar d’Olius (Solsonès) que es dedica a la producció de porc ecològic. La Marta i el seu company Martín són el tàndem que s’ha posat al capdavant d’una granja que té com a prioritat el benestar animal, per sobre, fins i tot, del que s’exigeix des de l’Administració.
Sabeu com es fa la mel? i la importància que té l’origen d’aquest producte? Qui respon a aquestes preguntes és Pep Ruaix, responsable de Delícia de Mel que detalla el procés de la mel artesana. Recorda que la mel és el tercer producte més adulterat del món i que, per això mateix, cal tenir molt en compte l’origen quan en consumim.
Des del segle XVI que la família d’Albert de Moner viu de pagès i ha tingut animals que han pasturat pels prats del Pallars Sobirà. Ara crien vedelles ecològiques de raça bruna. En comercialitzen la carn de Casa Beta i són els protagonistes d’aquest capítol d’Ona Pagesa. Els seus ramats són de vaca bruna, una raça pròpia del Pirineu, perquè està convençut que “una raça autòctona sempre és un patrimoni”.
Fa ja vint anys que a Sant Llorenç Savall (Vallés Occidental) les gallines corren felices a la Granja La Roca. Només les tanquen a la nit al galliner i és per protegir-les de la fauna salvatge. La Montse Farré n’és la responsable i és la convidada d’aquest capítol d’Ona Pagesa. Montse Farré, explica que el seu vol ser un projecte ecològic que ella anomena “autèntic” i que consisteix en una producció petita, local i adreçada al mercat de proximitat.
El podcast Ona Pagesa s’atura en aquest capítol en un tipus de cria prou desconeguda. Antigament, a la taula de totes les cases, el conill i el colomí eren habituals. Ara, en canvi, cal fer molta pedagogia per explicar, per exemple, que el conill té una carn molt sana i saborosa o que el colomí pot realçar un àpat de festa. Ho explica Joan Tatjé, de Tatjé de Viladordis.
Gemma Llanes és una de les responsables de Pomona Fruits i explica el seu projecte d’anar més enllà de l’ecologia en el conreu de la fruita. Després de tres generacions dedicades a aquesta activitat, ara Pomona Fruits és un projecte que pren una altra volada per convertir-se en un espai de conreu on hi conviuen plantes i animals que interactuen. De fet, Llanes assegura que “quan treballes en ecològic, la natura s’equilibra” i detalla com estan fent el pas cap a pràctiques d’agricultura biodinàmica.
Dèiem al començament que l’activitat agrícola va molt més enllà de l’alimentació, que és cabdal per descomptat, i un dels exemples és Biolord. Aquesta iniciativa de Poma de Muntanya va néixer l’any 2012 de la inquietud de set veïns i veïnes de la Vall de Lord (Solsonès). La seva voluntat era mantenir la terra i la identitat d’una zona en la qual el tercer sector havia pres molta força. Volien posar el sector primari en el centre del desenvolupament econòmic de la zona. Josep Pintó, un dels socis fundacionals explica com han tornat a donar vida a la muntanya.
La mongeta del ganxet, pròpia del Vallès no sempre ha tingut l’anomenada que té ara. Ho saben bé a la Cooperativa Agrària del Vallès, que n’aplega la majoria de productors. El seu director, Manel Cunill, recorda en aquest capítol d’Ona Pagesa, que abans d’estar emparada per una denominació d’origen protegida, era fàcil que arreu s’apropiessin del nom i s’etiquetessin com a mongetes del ganxet varietats que no n’eren.
El vi també és un aliment i els pagesos que en fan tendeixen a ser capdavanters pel que fa a la innovació agrícola. Ells també han estat protagonistes del podcast Bar de Vins que presenta Margalida Ripoll i podeu trobar els seus productes a Mercat Arrels.
Vins el Cep és un celler que té prop de quaranta anys, però que se sosté sobre hectàrees i hectàrees de vinya que es conreen des de 1448. La singularitat que té és que és la suma de quatre famílies veïnes i amigues que van decidir ajuntar-se per elaborar cava de les seves pròpies vinyes i, d’aquesta manera, convertir-se en un celler integral. Són ecològics i biodinàmics i reivindiquen la figura del pagès. Ho explica la convidada de Bar de Vins, Maite Esteve.
La història de Vinyes Domènech a la DO Montsant és ben curiosa. Joan Ignasi Domènech explica que, quan amb la seva família van decidir instal·lar un celler “no van trobar la terra, va ser la terra la que ens va trobar a nosaltres”. A partir d’aquell moment. han fet un procés de dignificació de la garnatxa, una varietat de raïm que durant molts anys es va considerar menor i només s’aprofitava en combinació amb altres raïms diferents.
Finalment us proposem conèixer ben de prop el celler Mas Vicenç de la DO Tarragona. Un dels seus responsables, en Xavier Ferré explica que és un celler nou impulsat per dos germans joves que, amb el suport de tota la família, pagesos de cinquena generació, l’han tirat endavant.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!