“Passejada enogastronòmica. Arrossars i vinyes de Pals” és la nova experiència que proposa la xef experta en cuina botànica, Iolanda Bustos. No la fa sola, l’acompanya d’història i de vi i estarà disponible tots els dimarts a les 19h, fins dia 12 d’octubre.
“Hem ajuntat el talent a tres bandes. Sandra Bisbe és guia oficial del parc del Baix Ter i és la que explica la part històrica del cultiu de l’arròs de Pals (Baix EmpordÀ) mentre acompanya al visitant en un passeig d’una hora. S’arriba a les vinyes de Mas Geli. Allà l’Anna Pérez, enòloga i propietària, explica els seus vins i en fa un tast. I l’experiència acaba amb mi. I enlloc de fer un àpat estàndard proposo diferent tastets amb diferents tipus d’arròs, de coccions i de temperatures”.
Bustos té molt clar que és molt important trepitjar el territori i també es mostra convençuda que quan la gent més connecta és quan en aquestes experiències hi ha diferents actors.
“És una bona manera de conèixer l’Empordà per la gent de fora però també és interessant pel públic local. Vaig fer l’experiència i moltes de les històries que explicava la Sandra Bisbe dels arrossars i d’enfrontament entre famílies per la terra jo no les coneixia”, assegura.
Per participar en aquesta activitat cal fer-ho a través del compte d’Instagram @iolandabustos o del correu electrònic bustosiolanda@gmail.com
Canvi d’aires i la necessitat de tornar a la natura
Amb aquesta activitat Iolanda Bustos inicia un nova etapa després del tancament del restaurant La Calèndula, a Regencós (Baix Empordà) fruit de la pandèmia. I si bé és cert que en paral·lel sempre ha anat participant i impulsant experiències i activitats fora del seu local, ara s’hi ha tirat de ple.
“Vaig decidir no obrir un altre restaurant, perquè les col·laboracions amb cellers, amb formatgers, escriure, totes aquestes altres coses m’encanten i m’emocionen pel tracte directe amb el client i és el que ara vull fer”, assegura la cuinera.
Recorda que sempre ha fet una mica “d’amfitriona” de l’Empordà i que té molt bona relació amb els restaurants de la zona. Però s’enorgulleix de moure’s també en altres territoris. Així recorda la seva vinculació amb Vinyes Domènech, celler de la DO Montsant, productor del Mercat Arrels. “Amb el Joan Ignasi tenim una relació d’amistat i estem escrivint un llibre perquè el celler està a una zona d’una riquesa botànica increïble i els seus vins són molt imètics amb tot aquest entorn. Si al darrere hi ha una persona apassionada, jo també m’hi sumo”, recorda.
Però també fa tallers a Alella, i a altres punt de la geografia catalana. “A vegades són encàrrecs que miro com s’adapten a la meva manera de fer. També faig de xef privada a esdeveniments, o per algú que vulgui fer un regal especial.
I en aquest canvi de vida només troba a faltar una cosa del restaurant: l’equip. “No és que estigui sola, -explica- “perquè vaig on vagi faci el que faci sempre treballo amb gent, però quan tens el teu restaurant és com una família. I això és el que més trobo a faltar”. Pel que fa al seu públic diu que hi continua tenint relació i que se sent molt afortunada dels clients de tots aquests anys.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!