Les dones del sector agroalimentari cobren un 23,19% menys que els homes de mitjana, i en el grup de 45 a 54 anys és on es dona la diferència més gran. Així ho indica l’informe encarregat pel Departament d’Agricultura a la Universitat de Girona. Aquest descriu i analitza la situació de la dona a la indústria alimentària al país. Viure als Pirineus recull en aquest reportatge altres dades de l’estudi. Un treball que mostra que homes i dones tenen un 80% de contractes indefinits, i tot que les dones en tenen molts més de jornada parcial, el 60% del total, i de contractes discontinus.
En total les dones representen al voltant del 40% de les persones que treballen al sector agroalimentari a Catalunya. I segons aquest treball, el grau de feminització de la indústria alimentària varia molt entre empreses, amb un rang que va des de l’11% de dones en empreses agroalimentàries fins al 70% en càrnies, tot i que més sovint se situa a l’entorn del 40%, segons dades d’afiliació a la Seguretat Social (dels anys 2012 al 2019). Com a referència, la taxa de feminització al conjunt de l’Estat és del 37% (segons dades de l’INE del 2019).
Segons l’estudi, els principals motius que condicionen el grau de feminització de les empreses actualment són la naturalesa de la feina i, com més físicament exigent, més masculina és l’empresa. Un altre és l’antiguitat de l’empresa, ja que, com més antiga, també més masculina. El tercer motiu fa referència al lideratge femení perquè, com més dones a la propietat i direcció, més presència femenina hi ha a l’empresa.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!