La música tornarà a omplir tots els racons de la comarca del Priorat fins el mes de setembre. Sempre acompanyada amb el vi, el producte que li ha donar identitat i, a més, aquest any també s’hi incorpora l’oli. Us parlem del Festival Terrer, que arriba a la cinquena edició i que programa concerts de tots els estils, a llocs singulars i amb tastos de vins.
“Nosaltres som del Priorat, apassionats de la cultura, conscients que tenim un paisatge que és majestuós i singular. Els vins de la DO Montsant i de la DOQ Priorat sempre estan a les llistes dels millors del món i vam pensar que seria molt bonic fer una tríada entre el lloc, el vi i la música. I així va néixer el Festival Terrer”, explica Blai Rosés. el seu director, recordant com va ser la gènesi del projecte.
El festival va donar el tret de sortida aquest diumenge i fins el mes de desembre recorrerà espais singulars del Priorat. “Fem cultura per al territori i presentem el territori a la gent de fora”, declara Rosés, que detalla que la meitat del públic que hi assisteix és local, de la mateixa comarca o de la zona i l’altra meitat és gent de fora. També hi ha públic internacional que s’acosta a la comarca atret pels vins d’alta gamma.
“Els concerts no tenen un aforament gaire gran, com a màxim de 200 persones, però, en funció de l’espai, n’hi ha que només poden acollir-ne cinquanta o cent. Tampoc no volíem que aquest fos un festival al qual només hi pogués accedir un perfil determinant de turista. Per això hem buscat la complicitat d’empreses, cellers i ajuntaments del territori que col·laboren amb nosaltres i que ho fan possible”, afirma.
En aquest sentit, recorda que la comarca del Priorat, l’any 1987 ,era la més pobra de Catalunya, que va patir un despoblament importantíssim i que, encara ara, amb 10.000 habitants, la xifra va baixant. El director del Festival Terrer assegura que “ara el més important és que es pugui consolidar, el festival és un actiu més per mostrar que la comarca ha superat cent anys de misèria i ha tornat a ser un productor de vi importantíssim i, a més, amb projecció internacional. Tot això ha permès que torni a ser un espai ric, no només econòmicament, sinó socialment i culturalment”.
I, conclou, “hem aconseguit consolidar una estructura econòmica amb el vi i ara estem al següent pas: que el territori tingui accés a la bona música. Els que estem allunyats dels grans centres urbans, no sempre ho tenim tan fàcil per estar en contacte amb el talent i la creació. Nosaltres hem volgut posar una llavor. La fusió de la música i el vi volem que ens ajudi a portar l’emoció i el relat del territori arreu del món per ser encara més universals”.
El terrer és l’equivalent del francès terroir. Un concepte vinculat a la vinya i el vi i que fa referència a la terra, el clima, l’entorn i la mà de l’home. Tot allò que influeix en que un vi sigui d’una manera determinada.
El programa del festival el trobareu seguint aquest enllaç. Hi ha concerts a espais que només s’obren específicament per aquest esdeveniment i músiques que van des del barroc fins a les creacions contemporànies de Clara Peya. Tots estan acompanyats de tastos de vins que presenten els mateixos elaboradors.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!