Els sectors vitivinícola i surer s’han aliat en matèria de sostenibilitat i recerca per investigar els efectes del tapament amb suro en la segona fermentació en ampolla dels vins escumosos. El Grup Operatiu SensoVI serà l’encarregat de descobrir quins són i valorar els seus beneficis en contraposició al tap corona, utilitzat per la majoria d’elaboradors.
La reunió per engegar el projecte va tenir lloc el passat 1 de juliol a Sant Sadurní d’Anoia i va comptar amb la presència de tots els membres del Grup Operatiu: els cellers Recaredo i Gramona, ambdós partidaris dels taps de suro, i les empreses elaboradores de taps per a vi escumós Oller i Tesa. La Fundació Institut Català del Suro (ICSuro), que també participa en el projecte juntament amb al’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), va cooridnar la trobada.
Millora de la qualitat i competitivitat
Aquest projecte pilot té per objectiu millorar la competitivitat de les explotacions vitivinícoles a partir de l’estudi de l’aportació positiva del tap de suro en el procés de tiratge, en lloc del tap corona. Això, segons l’Institut Català del Suro, implica l’ampliació del mercat del sector surer amb el desenvolupament d’un nou tap de suro adaptat a les condicions de la segona fermentació o tiratge. La validació del nou tap, expliquen, es realitzarà de forma analítica i sensorial; i un cop aconseguit el model, es durà a terme un estudi de la percepció del consumidor final.
El suro, un material 100% sostenible
El Grup Operatiu vol preservar la biodiversitat dels boscos de sureda (declarades Zones Natura 2000) i potenciar la substitució de matèries auxiliars no reciclables com el tap corona (format per un multimaterial d’alumini i plàstic) per materials naturals i de proximitat com és el suro (100% sostenible, reciclable, biodegradable i que contribueix a l’òptima maduració del vi en ampolla).
El projecte GO SensoVI té un pressupost global 246.511,63€ i compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i de la Unió Europea a través dels fons FEDER.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!