El Col·lectiu Eixarcolant ho ha aconseguit. Fins a 88.000 euros a través d’una campanya amb goteo.org i 7.000 euros d’aportacions directes han aconseguit recaptar per demostrar allò que fa temps que expliquen: que un nou model productiu i alimentari és possible. El centre d’operacions d’aquest projecte és el forn de Jorba. Un negoci que des de fa uns mesos es gestiona des d’aquest col·lectiu i que serveix de base per posar en pràctica el que promulguen.
Una part important dels diners recaptats es destinaran al forn. Per la millora de les instal·lacions en general i també per l’adequació de l’espai de venda. Volen que a més de comprar la gent sàpiga quin és el projecte general d’Eixarcolant i per tant tindrà una part dedicada a la divulgació.
Una altra part serà per la compra de petita maquinària que necessiten per l’obrador. Com que volen oferir molta diversitat de productes i cada un d’ells es treballa d’una forma concreta els caldrà comprar una deshidratadora, una laminadora o una fregidora entre moltes altres. I una tercera part es dedicarà a la implementació d’un programa informàtic que s’ha desenvolupat per crear un sistema de traçabilitat dels productes. Així, tothom podrà saber l’origen del que compra i a què s’han destinat els diners que s’han pagat.
Tots els detalls els explicava Marc Talavera, el president del Col·lectiu Eixarcolant en aquesta entrevista que li fèiem just quan començaven la campanya.
Ara, assegura a Arrels que estan molt satisfets amb el resultat. “Estem molt contents. Haver aconseguit aquests diners creiem que és un bon símptoma. És un projecte molt ambiciós, i en un moment en el que econòmicament la gent té dificultats, que s’hagin fent tantes aportacions, ens fa pensar que la gent vol un canvi”, explica.
El forn de Jorba tornarà a obrir portes aquest dimarts dia 24 d’agost però no serà fins a finals d’any que es farà la inauguració oficial, ja amb tot l’espai de compra i divulgació acabat.
Aquest forn feia molts anys que funcionava, però des de que el gestiona Eixarcolant no s’hi ven cap producte que no puguin produir ells mateixos. Així, per exemple, ara no hi ha croissants. “Sí que és veritat que hi ha hagut reaccions duals. Hi ha un perfil de consumidors que ho han valorat moltíssim, però també hi ha un cert perfil que els hi ha costat aquest canvi”, explica Marc Talavera.
En aquest sentit té clar que “sí, hi ha clients que venen perquè saben que trobaran un producte singular i diferent però sobretot perquè és bo. Per molt sostenibles que siguin els nostres productes, i de territori i de proximitat, el que tenim clar és que han de ser bons. No és que no volguem fer croissants. El que no volem és fer-los amb pasta congelada prefabricada”, conclou.
Així, el forn de Jorba és el lloc per tastar pans i brioxeria fets amb farina de varietats recuperades, o coques amb verdures que fa temps que no es consumeixen o fins i tot amb plantes silvestres que en general no sabem ni que són comestibles.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!