Fins no fa gaire, l’entorn rural i la natura eren, sobretot, escenaris on passaven coses. Eren un fons sobre el qual es movien els personatges i les històries, però que sempre quedava en un segon pla. D’un temps ençà, però, el fons està prenent protagonisme i la ruralia s’està fent un espai en novel·les, assaigs, llibres de divulgació, còmics… Cada vegada hi ha més autors que s’interessen per aquelles històries que, durant molt de temps, s’han considerat petites o secundàries i els estan donant un paper rellevant. De retruc, s’estan posant sobre la taula valors que l’entorn urbà s’havia empassat i que ara s’obren camí i que fan que la ciutat i el camp es tornin a mirar i estiguin una mica més a prop.
No hi són tots ni de bon tros, però, de cara a aquest Sant Jordi, us proposem deu exemples de llibres que mostren això que en diem el món que torna.
Ruralisme
És el més nou de tots els llibres que us presentem. La il·lustradora i activista rural Vanesa Freixa ha escrit el seu primer llibre, Ruralisme. La lluita per una vida millor (Ara Llibres). L’autora, que fa anys va decidir establir-se al Pallars Sobirà, hi reflexiona al voltant de la necessitat de tornar a connectar amb l’espai rural i defensa que és “l’opció més intel·ligent per sobreviure al col·lapse” al que sembla que estem abocats.
En parlàvem més àmpliament en aquesta notícia.
Aferrats al paradís
Per la trajectòria vital i professonal de l’escriptor osonenc David Vilaseca, col·laborador d’Arrels, hi han passat divreses persones que han fet de la vida retirada a la natura la seva opció personal. Vilaseca n’ha triat setze que expliquen com van prendre aquest camí i perquè se senten afortunats de viure, com diu el títol del llibre, en un paradís. D’aquesta manera, Aferrats al paradís es converteix en una recopilació de setze experiències de vida que, malgrat compartir el factor comú de l’aïllament i la nautra, són ben diferents entre sí: artistes, pastors, religioses, naturalitstes… Vilaseca explica que les motivacions de cada protagonista són ben diferents, però que el resultat és similar: vides poc convencionals i molt coherents “Tots viuen la natura d’una manera intensa i especial, l’estimen i, a la seva manera, ja que no n’hi ha cap d’igual, la necessiten”, tal com ho resumeix la contraportada del llibre.
Un trozo de tierra
Un trozo de tierra (Turner) és el quart llibre de la segona etapa com a escriptor de Santiago Beruete. Són històries de gent de tot el món, de diversa extracció social i d’edats diferents que mostren que encara estem a temps de fer alguna cosa per millorar el nostre entorn. En aquesta entrevista a Arrels.info, l’autor hi explica que és un cant a l’esperança que posa el focus en el poder transformador de la natura.
Dones de la Muntanya
Federica Ravera volia retratar el món rural per a un públic jove i ho volia fer amb perspectiva de gènere. Buscant, buscant va coincidir amb la il·lustradora Martina Manyà i. de la feina de totes dues, n’ha sorgit la novel·la gràfica Dones de la Muntanya (Pol·len). A través dels dibuixos i dels textos, es pot resseguir la recerca que Ravera va fer al Pallars, compartint temps i convivint amb dones pageses, per fer una recerca etnogràfica situada, tal com en diu. En vam parlar amb ella en aquesta entrevista.
La caçadora de masies
Fa prop de 18 anys que Marta Lloret recorre tot al país buscant masies i, des d’en fa quatre, les mostra a les seves xarxes, on milers i milers de seguidors la coneixen com la Caçadora de Masies. Ara ha publicat una part d’aquesta recerca al llibre La Caçadora de Masies. Les cases de pagès, el llegat del nostre país (Columna), en el qual convida el lector a visitar deu cases i, a partir de cada edifici i de riquesa arquitectònica que els singularitza, desgrana la història que amaga la casa.
En vam parlar amb ella en aquesta entrevista.
Converses a peu de vinya
Ja fa molts anysque Maria Rosa Ferré fotografia la natura i especialment la vinya. Aquesta fotògrafa del Penedès ha recorregut la seva comparca per reivindicar el paper de les dones en la viticultura i recull l’experiència al llibre Converses a peu de vinya. 50 viticultores del Penedès (Andana). Explica que les protagonistes d’aquest llibre són dones valentes, que fan totes les feines vinculades amb la vinya, amb l’elaboració i amn la venda del vi, però que, a més, tenen cura de la gent amb qui viuen (fills, pares, avis…). A banda de retratar-les, Ferré també les entrevista per conéixer-ne la història.
Visca la terra
Si el que voleu és tancar el cicle, és a dir, conrear, cuinar i consumir de manera responsable, Visca la terra. La guia definitiva per cultivar, cuinar, gaudir i conèixer els productes de Catalunya (Penguin) és el vostre llibre. Hi trobareu informació de dotze productes, de dotze productors i informació pràctica dels dotze mesos de l’any. Els autors Pau Clua, Maria Nicolau, Anna Roca i Maria José Valiente mostren com conrear un hort —al camp i al ciutat— les fires on trobar els millors productes i les frases fetes i dites més destacades de cada mes.
Regénesis
George Monbiot és periodista, ecologista i activista polític i és l’atuor de Regenesis. Alimentar el mundo sin devorar el planeta (Capitan Swing). Aquest escriptor britànic explica que, aprofundint en els coneixements de la terra i dels sòls, podríem conrear els aliments consumint menys recursos. Recorda que fent servir varietats concretes, comptant amb els microorganismes del sòl o alliberant la terra de productes tòxics, l’agricultura seria més respectuosa i es reduiria la probabilitat de col·lapse del planeta.
Els raïms de Josep Mirabent
Aquest abril s’han tornar a posar de moda els raïms de fa 150 anys, i si això ha passat és gràcies a l’últim número de la col·lecció Envinats. Els raïms de Josep Mirabent (Vibop) recull una sèrie d’olis que, al seu moment, es van pintar per catalogar les varietats catalanes de finals del segle XIX, just un parell d’anys després que la fil·loxera les fes desaparèixer pràcticament totes. En aquest llibre de petit format, la historiadora de l’art Isabel Coll destaca la importància d’aquestes peces des del punt de vista artístic i el director del Vinseum, Xavier Fornos, el valor vitivinícola d’aquest treball, en un moment en què sembla que les varietats antigues seran les que salvaran al sector d’un futur incert. Trobeu més detalls d’aquest llibre en aquesta notícia d’Arrels.
La poesía de los árboles.
I, finalment us proposem un recull de poesia, en concret La poesía de los árboles (Nórdica), il·lustrat amb creacions de Leticia Ruifernández. Es tracta d’una recopilació de més de 70 poemes de diversos escriptors dedicats a arbres de tot el planeta que conviden al lector a viatjar per tot el món .
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!