L’Associació de Viticultura Regenerativa aposta fort per aconseguir un canvi de paradigma per treballar la vinya. Només d’aquesta manera, consideren, es podran frenar els efectes de la crisi climàtica que afecten aquest conreu.
Fins a dotze cellers, la majoria catalans, s’han unit per intercanviar coneixements al voltant d’una nova manera de fer a la vinya basada en l’agricultura regenerativa. En aquest sentit, consideren que és urgent que es produeixi aquest canvi, perquè alerten que “al planeta li queden 60 veremes si no es reactiven les tres M: minerals, microbiologia i matèria orgànica”. És una advertència de Francesc Font, pagès, enginyer i soci fundador d’AgroAssessor Farm Managers. Assegura que “s’ha d’enfortir el sistema per activar la natura i el primer pas per regenerar la terra són les cobertes vegetals”.
El celler Família Torres ha estat qui ha impulsat la creació d’aquesta associació, que tot just va fer la presentació pública arafa un mes. Per a Miquel Torres, és important aconseguir un canvi de mentalitat i, sobretot, adaptar les pràctiques de la viticultura regenerativa en funció de la zona: “No és el mateix aplicar-les al Penedès que fer-ho al Priorat”. Precisament, en aquest sentit, Christian Barbier, de Clos Mogador afirma que es tracta d’una “viticultura conscient, a base de provar, errar i tornar a provar”. Ell és el responsable de viticultura d’aquest celler de la DOQ Priorat, que fa més de deu anys que treballa amb la viticultura regenerativa.
Un dels pilars sobre els quals se sustenta l’agricultura regenerativa és el de treballar els sòls com si fossin un ésser viu. Per això, Joan Huguet, de Can Feixes (DO Penedès), està convençut que “no es pot continuar llaurant la terra com s’ha fet fins ara”. Considera que això ha fet empobrir els sòls, una situació que s’intenta revertir amb cobertes vegetals.
Els integrants d’aquesta associació coincideixen a dir que la regeneració va més enllà d’un canvi en els sòls perquè, segons afirma Miquel Torres, “és un canvi de mentalitat de les persones”. Francesc Font, amb qui Arrels ja va parlar l’agricultura regenerativa en aquesta entrevista, assegura que aquestes pràctiques “serveixen per millorar el sòl i millorar l’entorn per capturar carboni, frenar l’erosió i produir aliments saludables sense tòxics”. Tots plegats, diuen, volen “sumar esforços en benefici de la terra i el planeta”.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!