“Comenceu ara, si us plau. No dubteu, comenceu ara. Us estalviareu diners, estalviareu en despeses de producció, ajudareu a la conservació del vostre entorn natural, que alhora us ajudarà en la conservació de l’entorn natural dels vostres fills. Si comenceu ara i ho penseu detingudament, podreu canviar la vostra terra bastant ràpidament i sereu més feliços, i el vostre futur serà més feliç. I junts aconseguirem que el nostre planeta sigui més feliç. Per tant, comenceu ara”. Són les paraules de James Sweetapple. És viticultor, enòleg i propietari de Cargo Road Wines. És un celler australià que va adoptar la viticultura regenerativa fa 10 anys i la seva producció s’ha incrementar un 11%, tot i les adversitat climàtiques a les que s’ha hagut d’enfrontar. Va pronuciar aquestes paraules en el marc del I Simposi de Viticultura Regenerativa, que el celler Família Torres va organitzar el 18 de juny al Vinseum, de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès). I sí, la conclusió va ser que aquest nou tipus de viticultura és el futur.
Aquesta nova concepció de l’agricultura s’han mostrat casos d’èxit d’arreu. La de James Sweetapple és una mostra que aquest sistema de conreu —en què les diverses tasques es plantegen com un tot, especialment pel que fa a la bona salut dels sòls— no només beneficia el planeta i la lluita contra el canvi climàtic, sinó també la mateixa economia.
Família Torres ha iniciat la regeneració de 500 hectàrees de vinya ecològica per reduir-ne encara més la petjada de carboni, un dels pals de paller d’aquest celler del Penedès. La voluntat és que a l’any 2050 Torres capti la mateixa quantitat de CO2 que la que produeix amb la seva activitat. Però es que, a més, els responsables del celler asseguren que, amb una nova manera de cultivar la vinya, els vins que en resultaran també seran diferents i que, per exemple, “en època de sequera es poden elaborar vins més elegants”.
La viticultura, i, en general, l’agricultura tradicional, no ha tingut en compte el sòl com a element determinant i trascendental en els conreus. De fet, la investigadora Pilar Andrés, membre del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals), la investigadora Pilar Andrés parla de sòls vius: “Són un ecosistema complex de microorganismes que exerceixen un paper crucial en el cicle del carboni i la fertilitat de la terra”.
Qui ho ha posat en pràctica a a casa nostra és Francesc Font. Enginyer agrònom i autor del llibre Arrelats a la terra (Ed. Tigre de Paper), en aquesta entrevista a Arrels ens explicava què és l’agricultura regenerativa. Al simposi de Vilfranca hi va afegir dades rellevants, algunes en clau negativa —“l’agricultura convencional destrueix en cinc anys el sòl que la natura triga 40 anys en crear”—, i d’altres de més positives, com que “l’agricultura regenerativa contribueix a fixar el carboni i torna la vida al sòl i a l’entorn”.
“Si comenceu ara i ho penseu detingudament, podreu canviar la vostra terra bastant ràpidament i sereu més feliços, i el vostre futur serà més feliç. I junts aconseguirem que el nostre planeta sigui més feliç. Per tant, comenceu ara”.
James Sweetapple
Per mostrar la viabilitat no només ambiental, sinó també econòmica, de l’agricultura regenerativa, a més del cas de Cargo Road Wines, l’ecòleg Allan Savory va presentar els resultats d’un estudi que la Universitat d’Ohio ha fet amb grangers que fa 40 anys que hi treballen. Explica que han aconseguit beneficis d’un 300% de mitjana, fet que desmentiria les suspicàcies al voltant de les pràctiques agrícoles sostenibles, considerades sovint menys rendibles econòmicament.
Fer el canvi d’un tipus d’agricultura a un altre requereix una transició i un acompanyament. És per això que el director general de Família Torres, Miquel Torres Maczassek, avançava que s’està treballant en la creació d’una associació de viticultura regenerativa amb altres cellers, per compartir informació i experiències. Un grup que serveixi de punt de trobada per a viticultors i agricultors que estiguin treballant amb un model de gestió regeneratiu o que estiguin disposats a emprendre aquest camí.
Podeu recuperar aquesta jornada sencera en aquest vídeo.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!