“El futur del vi passa per les varietats modificades resistents al canvi climàtic, ja siguin de nova creació a través d’encreuaments o bé per la recuperació de varietats ancestrals locals”. Així ho assegura el professor Attilio Scienza, de la Universitat de Milà, un dels experts mundials en l’estudi genètic de la vinya.
Aquesta és una de les màximes que s’han sentit en el I Congrés de Viticultura Sostenible que s’ha fet aquest dimarts a Vilafranca del Penedès. Experts locals i internacionals s’han trobat per analitzar de quina manera es pot fer perquè el conreu de la vinya sigui sostenible. Des del punt de vista mediambiental, per començar, però també des del punt de vista social, econòmic i territorial.
S’ha analitzat la necessitat de fer servir una agricultura de precisió, que tal i com explicàvem en aquesta entrevista, no es tracta només de fer servir tecnologia punta sinó d’oferir als conreus allò que necessiten i on ho necessiten.
En una de les taules rodones, el president de la DO Cava, Javier Pagès, el president de la DO Penedès, Joan Huguet, el president de Corpinnat, Ton Mata i el director del Consorzio di Tutela del Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, Diego Tomasi han reflexionat sobre la necessitat d’implantar mesures mediambientals per contribuir a la sostenibilitat. Huguet recordava que durant molts anys “realment hem convertit les nostres finques en explotacions i hem explotat en excès els nostres sòls i els nsotres entorns”.
També s’ha tractat la importància de les varietats de raïm en funció de la seva adaptabilitat al canvi climàtic i ja siguin noves o antigues recuperades, han de complir tres requeriments: s’han de mostrar resistents a la nova realitat climàtica i a les malalties que comporten, ha de ser agronòmicament sostenibles, i han de donar vins de qualitat i organolèpticament acceptables pel consumidor.
El I Congrés de Viticultura Sostenible es completa amb una sèrie de tallers en els que es faran tastos de vins i pràctiques sobre dissenys de vinya.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!