Unió de Pagesos anunciarà els propers dies quines són les mobilitzacions que farà per protestar contra la “greu crisi de preus i econòmica que està vivint el sector productor en aquests moments”. El sindicat apunta especialment com a promotora d’aquesta situació a l’empresa Henkell, propietària de Freixenet des del 2018. Tenint en compte que és l’empresa que més raïm compra acaba marcant el preu i des de 2019 les xifres estan per sota dels 0’40 euros que s’ha calculat que costa produir un quilo de raïm.
En la campanya de 2020, un quilo de raïm es va vendre de mitjana a 0’29 euros però Unió de Pagesos detalla que al camp de Tarragona i a l’Alt Penedès la forquilla es va situar entre els 0,16 i 0,28 euros. Uns preus semblants als que es van pagar l’any 2009.
Arran d’aquesta situació, des del sindicat expliquen que la pagesia viticultora s’ha descapitalitzat i no disposa de marge econòmic per fer front a les despeses de la nova campanya de cultiu. El sindicat denuncia que les empreses coneixen aquestes xifres, i tot i així, les ignoren. Unió de Pagesos valora que el greuge és encara més desequilibrat si es té en compte que el preu al consum de vi comercialitzat a Catalunya, segons dades de l’Observatori de la Vinya, el Vi i el Cava, és estable els darrers anys: el preu mitjà de l’ampolla de vi negre jove i de blanc està en 3,7 euros l’ampolla, en 6 euros l’ampolla de negre criança, en 6,4 euros l’ampolla de cava brut, i en 17 euros la de cava reserva. Mentrestant, denuncien, el raïm es paga a menys del 10% del valor de venda al consumidor.
Per això estan decidit a mobilitzar-se per reclamar a la Generalitat que defensi els viticultors catalans perquè siguin remunerats adequadament en el marc de les denominacions d’origen que emparen. El sindicat demana a l’administració que emprengui un paper més actiu davant del que consideren un abús de determinats cellers, i que donin suport a les tipologies de cellers, petites o més grans, que tenen per objectiu remunerar adequadament els pagesos.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!