Custodiada pel Parc Natural dels Ports i el riu Ebre, la Terra Alta és la regió vitivinícola catalana més meridional i destaca pels vents cerç i garbinada, així com per una forta petjada històrica que ha marcat el caràcter dels viticultors, que han sabut preservar l’entorn natural i patrimonial.
Amb la seva situació geogràfica, les Terres de l’Ebre van ser declarades reserva de la biosfera per la Unesco, el 2013, pel gran valor paisatgístic, la representativitat dels seus ecosistemes mediterranis i el seu model de conservació de la biodiversitat. I és que aquí no només podeu conèixer i tastar vins excepcionals, sinó que la gastronomia i el patrimoni històric i cultural són un atractiu indiscutible de la Terra Alta. I precisament el vi, la gastronomia, la història i la cultura vertebren la Ruta del Vi de la DO Terra Alta, un projecte que involucra diferents agents tant de la demarcació de Tarragona i de la comarca, com de la DO Terra Alta i els seus cellers, el Consell Comarcal de la Terra Alta, la Diputació de Tarragona i l’Associació de Turisme Rural de la Terra Alta. Una ruta que es pot fer tot l’any i que inclou 25 cellers amb més d’una seixantena d’experiències per a tots els públics, des de cursos d’iniciació al tast de vins, fins a tallers de verema i visites històriques… i tot per convidar els visitants a conèixer aquest territori que es considera l’ànima de la garnatxa blanca.
Per conèixer més de prop la DO Terra Alta, la Ruta del Vi mostra diferents propostes que podeu trobar al web www.rutadoterraalta.com
En el marc d’aquesta celebració dels 40 anys, s’ha presentat el llibre La DO Terra Alta, autèntic paradís rural. El fotògraf Rafa Pérez ha copsat la bellesa natural de la Terra Alta i el cicle de la vinya en un llibre que recull 100 instantànies que reflecteixen com canvia el paisatge des del gener fins al desembre, i que la periodista ebrenca Anna Ferràs arrodoneix amb uns textos plens d’emoció.
Trobeu el llibre seguint aquest enllaç.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!