El Govern de les Illes Balears, a través de l’IBAVI (l’Institut Balear d’Habitatge) està portant a la pràctica una tècnica de millora ambiental que consisteix en fer servir la posidònia oceànica seca com a material d’aïllament. Ho fa en la construcció d’una promoció d’habitatges de protecció oficial a Palma.
La tècnica de fer servir la posidònia oceànica seca amb aquesta finalitat és pròpia entre d’altres, de Formentera, però havia caigut desús els darrers anys. Va ser recuperada de forma pionera per l’IBAVI en la construcció de nous habitatges a la més petita de les Pitiüses l’any 2016. Es va fer després d’avaluar les seves propietats i de diversos assaigs en col·laboració amb el departament de Física de la Universitat de les Illes Balears. Les proves per comprovar l’eficàcia d’aquesta planta marina com a aïllant van donar molt bons resultats.
Ara, en aquesta nova promoció a Palma, se’n recupera l’ús en una construcció que fa servir altres materials locals, com la pedra de marès, a banda del sistema constructiu que s’hi ha aplicat, que redueix de forma dràstica el consum de CO2, d’aigua i d’energia. Per a l’IVABI, l’opció de convertir la posidònia seca en un aïllant suposa “un canvi de model cap a la construcció d’habitatges més sostenibles, una fita que volem aconseguir per assolir edificis cada vegada més eficients, respectuosos i amb un consum energètic quasi nul”.
La posidònia, una planta que forma grans praderies al fons marí de la Mediterrània, arriba a les platges on s’asseca i s’incorpora com a element imprescindible del paisatge del litoral. Antigament, la pagesia mallorquina també feia servir aquesta planta, sobretot per fer jaços per als animals. Avui és una planta protegida i per recollir-la de les platges cal obtenir uns permisos especials.
El fet és que es tracta d’una planta marina imprescindible per mantenir l’equilibri al fons marí. En parlem en un dels reportatge del número 3 de la revista Arrels, dedicada a l’aigua. Podeu obtenir aquest número seguint aquest enllaç.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!