Barcelona és un dels grans centres europeus de consum i comercialització alimentària, i l’any de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible vol ser una palanca per impulsar una transició que aconsegueixi enfortir les economies locals i millorar la salut de les persones, així com la del conjunt del planeta, elements la debilitat dels quals la pandèmia de la covid-19 ha posat encara més de manifest.
És en aquest context que l’Ajuntament de Barcelona publica ‘Tothom a taula! Retrats de l’ecosistema alimentari sostenible d’una Barcelona en transformació’, amb textos de Jordi Bes Lozano i fotografies de Lucía Herrero. Es tracta d’un llibre que presenta una trentena d’iniciatives i propostes de naturalesa molt diversa, de persones individuals o d’empreses, amb l’esperit transformador dels seus protagonistes, que ens apropen a un sistema alimentari sostenible i més saludable, que alhora ajuda a combatre l’èmergència climàtica.
Editat en català i en anglès, el llibre es pot consultar i descarregar de manera gratuïta al web de CUINA, ja que Som* ha estat un dels actors implicats en la seva edició:
Entre el 19 i el 21 d’octubre de 2021, Barcelona ha estat la seu del 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, format per 210 ciutats. El tema central d’aquest Fòrum Global ha estat específicament la relació entre alimentació i emergència climàtica i, de fet, un dels objectius principals serà l’elaboració de l’Estratègia Alimentària de Ciutat 2030 i la creació del seu òrgan de governança el 2022, que unificaran els esforços en els àmbits educatiu, sanitari i socioeconòmic per garantir el dret a una alimentació adequada a tota la població i construir un model just, sostenible i saludable.
Una de les línies de treball de Barcelona com a integrant del Pacte de Milà és visibilitzar i donar suport a la ciutadania que ja té un paper actiu en la transformació, així com animar la resta de la població a treballar conjuntament en aquesta transició per fer possible una alimentació sostenible. Una de les accions és la publicació de ‘L’alimentació sostenible. Manual per a ciutats’, una guia adreçada a la societat, que identifica nou dimensions de canvi en l’alimentació per tal d’esdevenir sostenible. Aquestes dimensions són:
- Garantir el dret universal a l’alimentació sostenible i saludable
- Facilitar l’accés als aliments sostenibles
- Adoptar dietes saludables
- Menjar menys carn, i més bona; per nosaltres i pel planeta
- Promoure relacions justes a la cadena alimentària
- Conrear diversitat als camps, a taula i als barris
- Reduir el malbaratament alimentari i els envasos
- Crear entorns alimentaris sostenibles i empoderadors
- Transformar el sistema alimentari amb totes i per a totes
De fet, el llibre s’estructura en capítols a partir d’aquests nou eixos i, a cada capítol, hi coneixem les històries dels i les protagonistes d’iniciatives de la societat civil o de petites i mitjanes empreses, d’experiències educatives o d’estudis del món de la ciència. Iniciatives que van des d’horts comunitaris o escoles que eduquen en dieta saludable fins a festivals internacionals de sopes, passant per menjadors comunitaris autogestionats en pro del dret universal a l’alimentació o entitats que denuncien les pràctiques contràries a la salut, la justícia i la sostenibilitat que exerceixen els poders que controlen el sistema alimentari.
A més, també hi trobem aportacions d’experts, que sumen reflexions a les vivències en primera persona.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!