Ton Lloret fa un pas al costat i ha decidit que deixa de gestionar el compte @Repoblem. Encara no fa tres anys que aquesta iniciativa va aparèixer a Twitter per vehicular ofertes i demandes —ja fossin d’habitatge o de feina— i contribuir al repoblament de la Catalunya despoblada. Lloret, el creador del compte, va considerar que seria interessant perquè la pandèmia i els confinaments havien fet que molta gent tornés a mirar els pobles com un lloc on arrelar-se. El que no s’imaginava és que seria tan exitós i que, al cap de ben poc, milers de persones el seguirien. Ho explicava en aquest capítol del pòdcast Ona Pagesa en què el vam entrevistar. Ara, aquests comptes tenen més de 40.000 seguidors a Twitter i més de 33.000 a Instagram. Cada dia s’hi van afegint ofertes de feina, demandes d’habitatge, negocis que es traspassen o projectes que busquen gent o espais. Fins avui —l’anunci s’ha fet aquest matí— Ton Lloret s’encarregava tot sol de la gestió dels comptes a les hores lliures i de manera totalment voluntària. Però ara troba que ha arribat el moment de deixar-ne de ser el cap visible i per això passa el relleu a Ricard Grau i Sebastià Mata. Tots dos estan vinculats a projectes d’economia social i solidària amb els quals crearan sinergies amb l’objectiu que @Repoblem sigui encara més gran.
Lloret admet que “poc o molt, tot el dia estava enganxat” als comptes, però està convençut que els deixa en “les millors mans possibles, i segur que ara s’hi involucrarà més gent, perquè al final és una feina col·lectiva”, assegura. I afegeix: “deixo de gestionar el compte, però ho faig amb la satisfacció d’haver trobat un punt d’unió d’il·lusions compartides entre els que busquen una nova vida. N’hi haurà que potser no faran mai el canvi o que potser no els sortirà bé, però tenir aquesta il·lusió comuna ha estat molt bé”.
Una de les conseqüències de l’èxit d’aquests comptes és el llibre Repoblem. L’any que vam tornar al poble (Cossetània), on Ton Lloret recull algunes de les històries d’èxit que es va trobar a través de les xarxes socials i on també reflexiona al voltant dels principals reptes als quals s’enfronta el món rural ara mateix. En parlava en aquesta entrevista, en la qual també explicava que moltes vegades, per manca de temps, no acabava de saber el final de moltes altres històries que s’havien encetat a @Repoblem. Ara, amb el canvi de gestió, això podria canviar.
Nova etapa
L’arquitecte Ricard Grau agafarà el relleu de Lloret. És soci de la cooperativa d’arquitectura Laboqueria Taller i tècnic en repoblament de Territori de Vincles, que impulsa l’Associació de la Vall del Corb. L’acompanyarà Sebastià Mata, cafeter, activista rural i soci a la cooperativa de treball Al Centro la Vida.
Grau explica que “la idea és continuista, amb la mirada posada en la ruralitat i l’economia social i solidària. Seguirem fent la mateixa funció, per donar resposta a les necessitats dels pobles”.
Així doncs, ara @Repoblem anirà acompanyat de dues iniciatives, la cooperativa Al Centro la Vida i el projecte de Territori de Vincles. Axiò fa preveure que sigui més fàcil fer un seguiment de les trobades que es produeixin de manera virtual i que també es pugui donar una altra dimensió al que fins ara era un exercici voluntari d’una persona sola.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!