
Ja fa temps que les temàtiques del que nosaltres em diem el món que torna són font d’inspiració per llibres diversos: assaig, novel·les, manuals… Un món que, de fet, no ha marxat mai i ha anat fent camí, si bé avui ens el mirem amb uns altres ulls perquè hi descobrim realitats que havíem oblidat i que ens ajuden a encarar el futur amb més esperança.
L’entorn rural, el contacte amb la terra, amb els animals, amb la natura, etc, inspiren solucions per a un futur incert. Això és el que mostren els llibre que us recomanem: si sou seguidors d’Arrels, segur que són un bon regal per al vostre Sant Jordi.
Barcelona pagesa
No cal anar gaire lluny de la ciutat per trobar una pagesia autèntica, resilient i innovadora. És el que ens proposa aquest llibre de la Diputació de Barcelona. Barcelona pagesa. Retrat d’una pagesia en transformació que recull les inquietuds dels responsables de 27 projectes agraris per mostrar una realitat sovint desconeguda.

Mobilitzem-nos! Món rural!
A l’entorn rural no tot són flors i violes, però també és cert que cada vegada hi ha més gent que ha analitzat quines poden ser les solucions per subsanar problemes com la manca de relleu a l’agricultura o el despoblament. Això és el que trobareu en aquest llibre, que neix d’un simposi que tenia el mateix nom i que proposava que els mateixos actors del món rural, fossin els que plantegessin estratègies per fer encara el futur amb garanties.

Pirenaica
Oriol Clavera, col·laborador de la revista Arrels des del primer número, fa anys que recorre els Pirineus amb la seva càmera i ara ens els mostra en un llibre, Pirenaica, que ha publicat gràcies a una campanya de micromecenatge. Endinseu-vos en les muntanyes, a vegades sorprenents, a vegades dures, però sempre imponents.

50 anys d’Unió de Pagesos
Fa impressió revisar els principis fundacionals d’Unió de Pagesos i comprovar que hi ha moltes de les seves reivindicacions que encara són vigents i fins i tot se n’hi han afegit de noves. No obstant això, la feina que s’ha fet des d’aquest sindicat des de la seva creació fa 50 anys és ingent i segurament l pagesia catalana seria una altra si no hi hagués hagut aquesta organització defensant davant les institucions el sector primari. La seva història la trobeu en aquest llibre que s’ha publicat coincidint amb el 50è aniversari.

De vidre. Històries i receptes de les remeieres dels Pirineus
Maria Barberà és l’autora d’aquest llibre, ella és il·lustradora i en aquesta obra vol mostrar la fascinació que sent per les dones de pagès dels Pirineus, les herbolàries, trementinaires i remeieres. Dones que han viscut i encara viuen de la natura. Ens en parlava en aquest entrevista.

Huertopías
El sociòleg madrileny José Luis Fernández Casadevante, conegut com a Kois, ha publicat l’assaig Huertopías. Ecourbanismo, cooperación social y agricultura. És un llibre que mostra de quina manera a través dels horts urbans, del conreu conjunt, s’aconsegueixen més coses que enciams i tomàquets. En aquesta entrevista, explicava que la seva experiència li diu que amb certes iniciatives, s’aconsegueixen ciutats més justes, convivencials i ecològiques, però també entorn socialment més justos.

A més d’aquestes recomanacions, us animem també a comprar la revista Arrels , aquí en teniu tota la col·lecció i també a subscriure-us-hi. Ho podeu fer seguint aquest enllaç. D’aquesta manera, aconseguirem els suports necessaris per continuar parlant de l’entorn rural, d’aquest món que torna.


Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!