Barcelona Pagesa. Retrats d’una agricultura en transformació és el títol del llibre que acaba de publicar la Diputació de Barcelona i que vol reivindicar la pagesia de les comarques barcelonines per mostrar una realitat que no sempre es coneix.
La periodista Mar Carrera, que està casada amb un pastor, i el fotògraf Patxi Uriz, que és fill de pagès, han visitat 27 projectes agraris per entrevistar-ne els responsables. El llibre recull aquestes converses, on els pagesos i les pageses mostren les inquietuds, les pors i les dificultats que pateixen, però sobretot les il·lusions, els desitjos i els estímuls que els mouen. Aquesta radiografia agrària de la demarcació barcelonina revela la diversitat d’un sector que està molt viu i que ja està representat per perfils molt més diversos que el de l’home gran que es manté al camp per tradició familiar.
El llibre s’ha presentat aquest dilluns a Can Serra, la seu de la Diputació de Barcelona i ja es pot comprar seguint aquest enllaç.
La primera part de la presentació l’ha conduit l’escriptor Gabi Martínez, autor de la introducció del llibre. Amb Mar Carrera han repassat alguns dels projectes agraris que ha descrit la periodista i n’ha destacat la innovació en les vies de comercialització. Patxi Uriz, de la seva banda, ha posat èmfasi en la importància d’aquests productors de proximitat i també en el paper que hi exerceixen els consumidors.
La segona part ha donat veu a alguns dels protagonistes de Barcelona pagesa, conduïts per Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de l’Àrea d’Espais Naturals i Infraestructura Verda de la Diputació de Barcelona. Maria Rovira, pagesa i responsable de l’empresa La Maria Eco i dissenyadora de formació, ha explicat que fins als quaranta anys no es va dedicar a la pagesia. Germán Domínguez, un jove que es va desviar de la voluntat dels seus pares —que no volien que es dediqués al camp— i que ara està al capdavant d’El Nano Farinetes, i Tatiana Segura, una consultora que treballava auditant multinacionals i que, juntament amb el seu company, van fer un cop de cap i han impulsat un projecte de permacultura. Sense defugir les dificultats que suposa tirar endavant un projecte agrícola, tots tres han mostrat la passió amb què viuen la seva feina i les ganes amb què exploren noves maneres de fer.
Al mig de l’acte, i com a intervenció espontània, ha pres la paraula Joan Carulla, un dels protagonistes del llibre gràcies al el seu hort urbà pioner. Aquest pagès de 101 anys ha explicat que està molt preocupat per l’alimentació del futur i ha fet una crida a replantejar el consum d’aliments.
Des de la Diputació de Barcelona volen que Barcelona pagesa. Retrats d’una agricultura en transformació sigui un llibre que mostri nous models de projectes agraris i que alhora serveixi d’inspiració per a futurs pagesos.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!