Més de 200 persones amb risc d’exclusió social s’han beneficiat, els darrers quatre anys, del projecte Coop-era, que els ha donat l’oportunitat de treballar de pagesos. Ara tothom, que vulgui contribui en aquesta iniciativa, ho pot fer comprant els vins que tot just acaben de presentar.
Coop-era és un projecte de facilitació del relleu agrari i d’inserció de col·lectius vulnerables que es desenvolupa amb la gestió integral de terres de conreu i l’aplicació de criteris d’economia social i solidària. Actualment gestionen dotze hectàrees i mitja de terra entre oliveres, vinya, horta i presseguers d’Ordal, a l’Alt Penedès. També s’han fet càrrec d’unes vinyes velles situades als municipis de Subirats i Vilafranca del Penedès, de la collita de les quals en surten els quatre vins de la col·lecció “Vinyes velles, pagesia jove”. L’equip de Coop-era les conrea i les verema a mà i, amb aquest raïm i la complicitat dels viticultors locals —amb qui col·laboren en tasques agràries al llarg de l’any— Ivà Gallego (Paret Seca vins), Joan Rubió i Àngels Margalef (celler Cal Tiques), María Barrena i Josep Tort (celler Entrevinyes) i Anna Galofrè i Raimon Badell (celler Valldolina), s’elaboren quatre vins blancs de mínima intervenció. Les etiquetes les ha creat l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs amb la col·laboració amb l’estudi Ladyssenyadora. Són quatre etiquetes diferents, però que tenen continuïtat entre elles en qualsevol ordre en què es disposin les ampolles.
L’objectiu d’aquests vins és impulsar Coop-era i aconseguir recursos per consolidar i donar continuïtat al projecte. Per comprar-los, caldrà esperar al dia 19 d’abril. De moment, està confirmat que es vendran a la botiga del Vinseum i a la Bodega Penedès, a Vilafranca del Penedès, i també al Celler Licoreria Nulles, a la Dreta de l’Eixample, a Barcelona.
Des que es va crear, aquesta iniciativa treballa per dinamitzar el sector primari a escala local i comarcal. Volen protegir l’arrelament territorial a través de projectes agrairs i finques que siguin viables econòmicament i alhora insertar persones que són altament vulnerables que aprenen l’ofici de pagès. Per exemple, l’any 2021 van aconseguir salvar 3’5 hectàrees de presseguers d’un pagès gran que es jubilava i ja no se’n podia fer càrrec.
Visió global
Dels excedents de producció de les hortes del projecte i amb la col·laboració de l’obrador social de la Fundació Espigoladors, les dues iniciatives lluiten contra el malbaratament alimentari amb l’elaboració i comercialització de cremes de verdures naturals i confitures.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!