“Catalunya és el primer mercat de productes ecològics de l’Estat i un dels primers del sud d’Europa”, assegura Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura i Ramaderia. Les dades del 2022 mostren que hi ha més de 5.000 operadors que treballen en ecològic i, segons el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, de les 56.000 hectàrees de vinya que hi ha a Catalunya, el 51% estan certificades com a ecològiques.
Guillaumes, admet que el clima mediterrani afavoreix aquest sistema de conreu i que el sector vitivinícola ha estat punter, però, no obstant això, creu que “haver superat el 50% de superfície en ecològic és una xifra rellevant, som l’enveja d’altres països, als quals ja els agradaria arribar a aquest nivell”.
Durant l’any 2022, els operadors ecològics s’han incrementat un 1,62% respecte de l’any anterior, fins a arribar als 5.075 inscrits. En els darrers deu anys, el nombre d’operadors ecològics a Catalunya ha crescut gairebé el 150%.
En aquest sentit, el departament d’Acció climàtica, Alimentació i Agenda Rural vol fomentar la Producció Agrària Sostenible, la PAS, per fomentar “sistemes alimentaris més sostenibles”, segons Guillaumes, i, dins d’aquesta classificació, hi entra la producció ecològica.
“La certificació PAS vol ser inclusiva i va més enllà de l’ecologia, té una visió molt àmplia. Es miraran altres aspectes com l’eficiència de l’aigua, aspectes socials o econòmics derivats de la producció agrària”, detalla la directora general d’Agricultura i Ramaderia. Remarca que serà una certificació menys estricta que l’ecològica pel que fa a l’ús de fitosanitaris, per exemple, però alhora impulsarà la implementació d’alternatives a la lluita química, com pràctiques que enforteixin l’ecosistema a través del propi ecosistema, per fer-los més resistents a plagues i malalties.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!