L’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) treballa en una nova línia de recerca per aconseguir que el sòl aprofiti al màxim l’aigua de pluja. En èpoques de sequera extrema, com l’actual, i amb la previsió que la manca de precipitacions serà una constant en un futur proper, la necessitat de conservar l’aigua de pluja s’ha convertit en una necessitat imperiosa. És per això que s’estan comparant quatre tècniques diferents de maneig del sòl en una mateixa parcel·la: el llaurat hivernal amb cultivador; el no llaurat, per mantenir una coberta vegetal; el pas del subsolador afegit al pas del cultivador, per permetre la penetració de l’aigua al sòl; i, la tècnica del sistema d’aserpiado modificat, també anomenat empapat, ja que gràcies a uns clots s’afavoreix que l’aigua de pluja trigui més temps en infiltrar-se al sòl.
L’estudi fa en col·laboració amb VITALPE i Caves Llopart i la voluntat de l’Incavi és mantenir i ampliar aquestes proves per poder contrastar diverses iniciatives en el treball del sòl i valorar la seva eficàcia en l’acumulació i conservació de l’aigua de pluja. L’Incavi transferirà aquest coneixement al sector per ajudar-lo en la seva sostenibilitat i millora.
Les condicions de sequera que s’han viscut els anys 2021, 2022 i 2023, concretament a la zona del Penedès, han posat en alerta el sector i han creat la necessitat d’aprofundir en l’aprofitament de l’aigua disponible. Tenint present que la major part de la vitivinicultura catalana es conrea en condicions de secà, una de les possibilitats de treball passa per minimitzar la pèrdua d’aigua de pluja per escolament, la seva conservació i l’aprofitament de l’aigua acumulada al sòl.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!