Les varietats de raïm tenen un paper destacat en el Pla Estratègic que ha de regir l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) fins al 2025 i que ha de convertir la institució en un agent dinamitzador del sector. És per això que el pla aposta per preservar les varietats de raïm tradicional i autòctones, també per recuperar varietats antigues i per fomentar-ne l’ús de totes per a l’elaboració de vins. Amb un increment dels recursos dedicats a la recerca, es pretén obtenir més coneixement del comportament i la resiliència al canvi climàtic d’aquestes varietats, però l’aposta també servirà per oferir singularitats i tipicitats més diverses en nous mercats i consumidors. En aquesta línia, l’Incavi fomentarà la reconversió varietal i oferirà suport a la conservació de vinyes velles amb una alta riquesa fitogenètica, al manteniment de les vinyes de forta pendent i de muntanya (per la conservació del mosaic agrari) i a la prevenció d’incendis forestals, entre d’altres.
El pla estratègic preveu que l’Incavi capitalitzi el patrimoni de varietats de vinyes recuperades de Catalunya i esdevingui un centre de referència d’identificació, avaluació i incorporació de varietats recuperades. “Cal agilitzar el procediment que actualment està en vigor a l’Estat espanyol, perquè no té cap sentit sotmetre a proves de camp a varietats que segur, es comportaran d’una forma diferent al seu lloc d’origen, per exemple, al Prepirineu, si els terrenys d’experimentació són a Múrcia”, detalla la directora Alba Balcells.
Però no és l’únic àmbit d’actuació que preveu el full de ruta que regirà l’Incavi dels proper anys. Després de quaranta-dos anys, la nova direcció de l’Incavi ha considerat necessària transformar i posar al dia la institució per afrontar els reptes actuals del sector. “La globalització econòmica i els reptes productius provocats pel canvi climàtic, la cerca de nous consumidors i hàbits de compra i la necessitat d’impulsar la imatge del vi català feien imprescindible una revisió i actualització de l’Incavi, explica la directora de la institució.
El pla estratègic defineix 23 projectes clau que es desenvoluparan en els propers anys per transformar l’Incavi i contribuir a impulsar l’excel·lència del sector vitivinícola català.
El primer és la inversió de 500.000 euros per situar els laboratoris de l’Iincavi en primera línia internacional, una dotació pressupostària que multiplica per tres el pressupost d’inversió que tenia previst l’Institut per aquest 2022. Amb aquesta ampliació pressupostària l’Incavi comptarà amb nou equipament i es convertirà en un centre de referència en serveis d’anàlisis a cellers, facilitant que aquests no s’hagin de desplaçar a França o a l’Estat espanyol. També permetrà donar resposta als diversos projectes de R+D en curs o en procés d’adjudicació. “Presentem el pla i ja el comencem a aplicar, responent així al mandat polític de transformar l’Incavi i convertir-lo en una eina clau pel sector. Aquesta inversió n’és un exemple”, afegeix Balcells.
Amb la modernització del servei d’analítiques es podrà, per exemple, ampliar els serveis en l’anàlisi de metalls pesants, precursors aromàtics i detecció de pesticides; es podran incorporar paràmetres acreditatius necessaris per a controls de qualitat dels escumosos i qüestions relacionades amb la nutrició com al·lèrgens. També es reforçaran les analítiques de terres i foliars i la producció i entrega de llevats autòctons i es reforçarà el Panel de Tast de Vins de Catalunya.
Reconeixement i divulgació del vi català
Pel que fa l’àmbit de la promoció, s’estan executant cinc projectes: el desenvolupament de la imatge de marca paraigua per al vi català que doni cobertura a les empreses i als agents del sector, amb un relat propi que sigui compartit per a tothom.
Amb aquesta imatge de marca es treballarà un programa d’accions per potenciar el seu reconeixement i que tingui en compte els nous moments de consum i diferents públics i amb activitats repartides al llarg del temps.
Es crearà el web internacional Catalan Wines com a espai de difusió de la cultura del vi català destinat tant a professionals com a consumidors, amb una perspectiva mundial i obert a tot el sector del vi català perquè pugui exposar-hi la seva proposta de valor, innovacions i activitats. Un altre dels projectes, que aquest 2022 ja funciona i que s’emmarca dins de la promoció, és l’impuls dels vins de Finca Qualificada com a vins insígnia del país, posant en valor el territori i les persones que el treballen i creant una Gran Ruta Enològica dels Vins de Finca Qualificada. Un projecte que va lligat també a un pla de comunicació propi i a un programa de tastos i activitats.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!