El projecte europeu ZooMWest ha realitzat un estudi per detectar la mobilitat dels ramats a partir de l’anàlisi de les dents dels animals. El seu objectiu és analitzar les dents dels jaciments arqueològics per descobrir quan es van donar els primers moviments transhumants i les implicacions socials, polítiques i econòmiques que van tenir en la mobilitat.
L’experimentació, que ha durat quatre anys, ha consistit en fer un seguiment d’un ramat d’ovelles de raça xisqueta de Rivert (Pallars Jussà) i un de cabra catalana de Vilanova de Meià (Noguera) per crear referencials i extrapolar-los en ossos que es troben en jaciments arqueològics. A través del mostreig de dents d’aquestes ovelles i cabres, s’ha aconseguit veure els moviments estacionals dels ramats i distingir-los dels animals que pasturen localment durant tot l’any.
Gràcies a aquest estudi, es podria caracteritzar l’evolució de la producció ramadera a Catalunya al llarg del temps. I també serviria per entendre com els canvis en la composició dels ramats es relacionen amb els canvis en els models econòmics i socials
Ara, ja s’estan analitzant mostres arqueològiques de Portugal, Itàlia i Catalunya; i de períodes històrics diferents, com l’edat del bronze, del ferro, l’Imperi romà i l’antiguitat tardana. En parla aquesta notícia de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!