Per posar en valor un manera de treballar la terra i la vinya, el proper mes de juliol es posarà en marxa un nou segell que certificarà els vins que s’han produït a través de viticultura regenerativa. És una nova certificació que impulsa l’Associació d’Agricultura Generativa.
Es dirà Regenerative Viticulture Alliance i contemplarà un autodiagnòstic i unes auditories externes que se centraran en la matèria orgànica i el carboni capturat pel sols i amb la biodiversitat generada. Tindrà un caràcter internacional i és el primer segell d’aquestes característiques exclusius per viticultura.
L’anunci l’ha fet Miquel Torres Maczassek, president de l’Associació de Viticultura Regenerativa, en el marc del segon Simposi de Viticultura Regenerativa que s’ha fet aquest dilluns al Vinseum a Vilafranca del Penedès. Creuen que és important remarcar l’esforç que suposa la reconversió de viticultura convencional a viticultura regenerativa i d’aquesta manera amb aquest segell es podrà certificar.
El segon simposi de Viticultura Regenerativa, ha comptat amb la presència de diversos experts catalans i internacionals, que han detallat la importància de canviar certes pràctiques per aconseguir unes collites més sanes i que alhora contribueixin a frenar el canvi climàtic. A grans trets, proposen deixar de llaurar la terra, mantenir coberta vegetal enmig de les vinyes, i propiciar l’aparició de microorganismes autòctons a l’interior del sòl i la interacció amb els animals.
Exopliquen que l’agricultura regenerativa es basa en la comprensió dels cicles naturals i com, en l’activitat vitícola, es poden regenerar els sòls, reduir l’erosió, fomentar la biodiversitat i augmentar la capacitat de la terra d’absorbir i emmagatzemar carboni, mitigant l’escalfament global i donant resiliència a aquesta activitat econòmica. L’eliminació de productes fitosanitaris i fertilitzants, les cobertes vegetals, el pasturatge a les vinyes… són maneres de restaurar la salut de la terra i de fer-la ambientalment més resilient, més eficient en la captura de carboni i que sigui font de riquesa i treball per a les persones.
Josep Ramon Sainz de la Maza, assessor en agricultura regenerativa, agricultor i exramader convencional, ha definit l’agricultura regenerativa com “del contagi”, perquè, ha afirmat, quan s’explica, “arriba a dins. La doctora en biologia molecular i profesora de la URV, Dania García, recorda que “cal desaprendre per tornar a aprendre i aplicar els coneixements que ens ha transmès la natura durant milers de milions d’anys”. D’aquesta manera es permet que la natura es restableixi i beneficiï també l’agricultura, començant per deixar d’agredir els sòls amb llaurats i productes químics. Manel Badia, expert en el disseny Keyline, assegura que “la coberta vegetal crea microclimes”, i també hi ajuda la disposició de les plantes i la manera de col·locar-les que contribueix a evitar la pèrdua d’aigua als sòls i frena l’erosió.
El simposi s’ha completat amb algunes de les experiències dels membres de l’Associació de Viticultura Regenerativa com Família Torres, Clos Mogadors, Can Feixas o Recaredo i també la de Pablo Borrelli, que treballa en la recuperació de terres de pastura des de la Patagònia argentina, Johan Reyneke, responsable del celler Reyneke Wine de Stellenbosch a Sudàfrica que fa més de 20 anys que treballa en regenerativa i també de Joel Salatin, un granger americà que els anys 60 va comprar uns terrenys devastat i els ha tornat a donar vida. L’acte el va conduir la redactora en cap d’Arrels, Margalida Ripoll.
Les ponències i l’acte sencer es poden recuperar a través del web de l’Associació de Viticultura Generativa.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!