El professor de la Universitat de Lleida, Víctor Resco de Dios ho té clar: hem entrat a una nova era d’incendis. En aquest article a The Conversation parla d’una “nova realitat” en la que els incendis “poden cremar durant setmanes o mesos i només s’apaguen quan plou”. És per això que afirma que amb aquesta virulència “no es disposa del personal ni dels mitjans per apagar tants incendis i el personal que està disponible, en moltes ocasions no pot ni tant sols acostar-s’hi”.
Més enllà de la “gestió nefasta” dels boscos dels últims anys que han propiciat masses contínues de bosc amb molt de material vegetal per cremar, Resco de Dios recorda que “l’atmosfera està cada vegada més carregada d’energia procedent de la crema de combustibles fòssils. Una atmosfera amb un poder dessecant extraordinari que s’accentua en les jornades d’onades de calor com les que s’han viscut aquests dies a Grècia i Turquia”.
El professor no es mostra molt esperançat i assegura que si fos un càncer “podríem dir que estem entrant en la fase quatre, la metàstiasi”. I en aquest sentit assegura que “si hi va haver un temps en el que els incendis, o si més no una part important, es podien prevenir a través de la gestió forestal, aquest temps s’està acabant. Dècades de deixadesa en la gestió forestal i rural han creat un problema tan expandit que la solució és cada vegada més llunyana i ja frega el punt de ser irreversible”.
I conclou que “el problema dels incendis no és un problema ecològic, sinó humà, social i econòmic”.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!