L’espurna que es va encendre a través de les aplicacions de missatgeria i de les xarxes socials fa alguns dies ha acabat incendiant la pagesia de tot el país: ahir, 6 de febrer, les mobilitzacions empeses per la Plataforma 6F van sumar professionals a títol individual, organitzacions agràries de signe divers i, prenent com a termòmetre les xarxes socials i les opinons recollides als mitjans de comunicació, la complicitat de la ciutadania. La històrica jornada es va saldar amb una dotzena de concentracions de punta a punta de Catalunya en què van participar —segons els càlculs d’Unió de Pagesos— 4.000 tractors que van aconseguir tallar vies tan importants com l’A-2 (a l’alçada de Fondarella, al Pla d’Urgell) o la N-2 (a Medinyà, Gironès). L’èxit de la convocatòria va provocar que, si bé a primera hora d’ahir només s’havia confirmat que la concentració de Fondarella s’allargaria fins avui, en gairebé tota la resta de punts els pagesos participants a la protesta hi hagin fet nit abans de desplaçar-se aquest matí fins al centre de Barcelona, en una acció que en principi no estava programada.
A primera hora del matí és prevista la sortida de sis columnes de tractors que entraran a Barcelona per la Diagonal (les provinents de les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona, el Penedès i el Pla de Lleida) i per la Meridiana (les que hauran sortit de la Catalunya central i de les comarques de Girona). És previst que al migdia ocupin els accessos i el centre de la ciutat.
Davant de la magnitud de la protesta, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, han accedit a rebre els representants de la protesta per recollir-ne les motivacions i emplaçar-se a trobar solucions. Les queixes que han provocat aquesta mobilitzció històrica són múltiples, però en destaquen les crítiques a la Política Agrària Comuna de la UE, els efectes de la pujada dels costos de producció, l’excés de burocratització del sector i la desigualtat d’exigències socioambientals respecte de les de molts productes agroalimentaris importats.
Europa frena la reducció de pesticides
Les protestes —que també van tenir lloc en diversos punts de l’Estat espanyol— s’emmarquen en un context de mobilitzacions agràries europees, com les que tenen lloc a Alemanya, als Països Baixos, a Polònia o a França. Justament ahir, la Comissió Europea va intentar apropar posicions amb el sector informant que accedia a retirar la proposta de fer reduir fins al 50% l’ús de pesticides al camp europeu, segons va informar la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen. Aquesta era una de les mesures més destacades del Pacte Verd europeu i mai va ser vista amb bons ulls pels partits conservadors ni per les organitzacions agràries del mateix signe. Amb tot, altres actors del sector agroalimentari —molts dels quals també participen en les mobilitzacions— denuncien que aquest és un pas enrere pel que fa a les polítiques de sostenibilitat i seguretat alimentària, de manera que la decisió no ha complagut a tothom.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!