Serà el segon mandat de Javier Pagès com a president del Consell Regulador de la DO Cava després d’haver aconseguit l’unanimitat del ple el passat divendres. La novetat del plenari era que, per primer cop, la pagesia de fora de Catalunya hi té representació. La denominació d’origen cava és supraautonòmica, perquè una petita part de la seva producció, en concret al voltant del 5%, es reparteix entre Extremadura, València, La Rioja i Aragó.
Precisament, les zones productores no catalanes han estat força bel·ligerants contra la decisió de frenar el creixement de noves plantacions de vinya per equilibrar l’oferta i la demanda. Tant bel·ligerants que, fins i tot, van aconseguir per la via judicial que la DO Cava ja no tingui la potestat de decidir si cal autoritzar més plantacions o no. No obstant això, Javier Pagès es mostra molt tranquil. En declaracions a Arrels assegura que la seva elecció per unanimitat el legitima per seguir endavant amb la seva proposta d’optar per la qualitat i per les llargues criances i per instaurar un model que torni a posar el valor aquest escumós. “L’equilibri entre l’oferta i la demanda s’ha trencat i, per això, el cava s’ha devaluat. Hem de trobar l’equilibri entre l’oferta i la demanda per revaloriar el cava”, explica.
Aquest desequilibri ha provocat que, en les tres últimes campanyes, s’hagin pagat preus molts baixos als pagesos productors de raïm, semblants als que es pagaven vint anys enrere. Enguany, el departament d’Acció Climàtica ha estimat que la producció d’un quilo de raïm costa de mitjana 0’40 euros i insta als cellers a no pagar per sota d’aquesta quantitat.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!