Tal com sovint recorden els experts forestals —i com recollim en diversos reportatges del número 1 d’Arrels, dedicat al bosc—, massa sovint oblidem que conservar el bosc no vol dir deixar-lo créixer descontroladament, sinó que cal gestionar-lo. Aquesta tasca, històricament, l’havia assumit la pagesia. El fet que la població agrària s’hagi reduït tan dràsticament ha deixat desatesa aquesta gestió imprescindible. Amb tot, encara hi ha explotacions que se’n responsabilitzen amb el coneixement adquirit durant segles.
Una d’aquestes és la de mas El Lladré, de les Llosses (Ripollès), que aquesta setmana va explicar les tasques que estan desenvolupant al bosc durant l’hivern en aquest fil de Twitter. “Ens agrada anar al bosc a passejar i no trobar-nos amb corriols bruts o llocs on és impossible passar-hi. La gestió forestal ben aplicada és imprescindible per tenir boscos sans. Molts estudis ho corroboren”, hi expliquen. En aquest sentit, hi afegeixen que “l’aprofitament forestal és imprescindible. Mantenir els boscos nets: des de les cabres i vaques que hi pasturen, fins a nosaltres, que aprofitem per fer llenya dels arbres caiguts”.
El principal risc per la desídia en la gestió forestal és que es produeixin grans incendis forestals. “Comencem a valorar seriosament què podem fer per evitar aquest gran incendi que molts experts pronostiquen”, alerten, alhora que denuncien que “els nostres governants, de moment, no han mogut un dit per començar a posar fil a l’agulla. Serà ja massa tard? O tenim encara temps per evitar la desgràcia?”. Per això defensen que “cal donar suport als pagesos que tenen ramats de pastura. La feina d’aquests és imprescindible, però a la vegada poc valorada”.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!