Els veïns del Palau d’Anglesola (Pla d’Urgell) fa un any que per anar a comprar al pa han de sortir del poble perquè l’últim forner va tancar sense que ningú li agafés el relleu. Ara però des de l’Ajuntament voldrien que es tornés a obrir un forn i per això es busquen masovers, que a més de fer de forners tindran una casa on viure al mateix habitatge.
Es busca un perfil de família o un grup de persones que vulguin impulsar un projecte de vida en aquest poble de 2.300 habitants. D’una banda per recuperar Cal Celestino Vell en règim de masoveria. Es tracta d’un edifici que l’Ajuntament va comprar per tirar-lo a terra per fer un vial que comuniqués dos carrers, però passat el temps i amb un canvi de govern pel mig, el consistori va considerar que la meitat de la casa es podia conservar per fer-hi habitatges.
Amb la complicitat de Repoblem, es va decidir que la fórmula de masoveria era una bona sortida i que a més seria interessant vincular l’habitatge a una activitat econòmica.
D’aquesta manera, les persones que hi vulguin accedir hauran d’estar disposades a restaurar l’edifici, a pintar-lo, renovar la instal·lació elèctrica, o fer-li les millores necessàries d’obra menor per poder-hi entrar a viure i obrir una fleca, però en cap cas seran obres grans perquè les estructurals ja s’han fet. D’aquesta manera una família o un grup de persones podran accedir a aquesta casa i la inversió que hauran de fer no serà econòmica sinó que serà amb la seva feina de restauració.
Un cop finalitzades les obres també hauran de tirar endavant el negoci, però un dels avantatges és que aquestes persones no estaran soles. El projecte de Cal Celestino Vell preveu un acompanyament amb molts sentits. Sebastià Mata, de Repoblem, explica que estaran al costat de les persones que finalment es triin per garantir-ne l’èxit, tant des del punt de vista de la restauració física de l’edifici amb l’assessorament tècnic que els calgui, com també de coneixement del forn. Estan en contacte amb l’antic forner del poble perquè els doni les pautes que haurien de seguir per fer que el negoci sigui viable.
“Vincular l’habitatge a una activitat econòmica sempre és interessant perquè permet que les persones que se n’ocupen en tinguin més cura i això fa que sigui més fàcil que acabi funcionant”, assegura.
A més recorda que el règim de masoveria és una bona fórmula perquè permet d’una banda recuperar patrimoni i també població, en zones que estan en una clara regressió i d’una altra, és una eina que permet que persones que no poden fer una inversió econòmica molt forta, la facin amb la seva feina, aprenent l’ofici de paleta, o d’electricista, per accedir durant un temps a un habitatge, que d’una altra manera no podrien.
En la primera setmana de crida a la recerca d’aquests nous habitants de Cal Celestino Vell, a Repoblem han rebut una quinzena de candidatures. “És veritat que hi ha gent que ens ha escrit potser seguint un impuls i no són gaire conscients del que suposa, però estem molt emocionats perquè hi ha diversos perfils que ens semblen molt interessant. Són persones que ja estan disposades a fer un canvi de vida, que hi han pensat molt i que ho tenen molt clar i que bàsicament estaven esperant una oportunitat” explica Mata.
El Palau d’Anglesola, amb 2.300 habitants no és un municipi que presenti un despoblament sever, relata Mata, però sí que ha notat un cert descens demogràfic i creu que és important fer aquesta tasca preventiva perquè hi pot haver certes dinàmiques que accelerin aquest procés.
Els interessants en aquesta oferta, trobareu més informació escrivint al correu repoblem@gmail.com
Repoblem, de compte de xarxes socials a associació
El projecte de Cal Celestino Vell, és el primer que gestiona Repoblem, ja com a associació. Aquesta iniciativa va néixer com un altaveu en el que els que buscaven casa i els que n’oferien, es podien anunciar. Una iniciativa de Ton Lloret, que la va impulsar en temps de pandèmia i en molt poc temps va aconseguir un nombre molt gran de seguidors.
La primavera de 2023, Lloret va decidir passar el relleu perquè el compte li prenia més temps del que ell tenia i perquè creia que podia ser una eina que anés una mica més enllà d’un tauler d’anuncis.
Precisament per donar-li aquesta nova dimensió i permetre gestionar algunes de les demandes i ofertes que es difonen a través del compte en xarxes socials, Repoblem es va constituir com a associació. I tal com està fent amb Cal Celestino Vell, la idea és continuar impulsant projectes que combinin la creació de nous habitatges amb projectes econòmics que permetin a nous habitants, arrelar al territori.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!