El primer escorxador mòbil de l’estat és operatiu des d’aquest dijous a la Catalunya Central per donar resposta a una demanda històrica dels petits productors. Serà una prova pilot en la que hi participaran onze explotacions d’Osona, Bages, Berguedà i Moianès que des de fa anys han vist com cada cop és més difícil trobar instal·lacions que acceptin les seves produccions. Una problemàtica que explicàvem en aquest reportatge.
Mitjançant el projecte BCN Smart Rural, i conjuntament amb la Diputació de Barcelona, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, ARCA, ha aconseguit el finançament necessari per posar en marxa aquest nou escorxador amb un pressupost de 96.000 euros.
Ramon Bach, ramader, promotor de l’escorxador i secretari tècnic de l’Associació Nacional de Cridadors d’Oví de Raça Ripollesa, en representació dels ramaders i pastors, ha assenyalat que “l’escorxador permetrà mantenir la gent al territori i aturar el tancament d’explotacions d’oví, un sector molt envellit. Hem de treballar per aconseguir que les nostres explotacions siguin viables, per tal que el relleu generacional sigui possible”.
Els ramaders que vulguin utilitzar el servei hauran de complir alguns requeriments com ara disposar de traçabilitat individual de cadascun dels animals, tenir un espai per a l’escorxador amb connexió d’aigua i electricitat i disposar d’una zona pavimentada i tancada en una zona neta de l’explotació per evitar que hi accedeixin altres animals mentre s’hi està treballant.
Les instal·lacions s’han equipat sobre un camió i disposen d’una zona exterior amb una plataforma elevadora i diverses cledes metàl·liques que actuen com a tancat per a 4 o 5 animals. A l’interior, el vehicle té habilitades diverses zones diferenciades per àrees netes i brutes, així com una càmera de fred per guardar les canals fins que són expedides per una porta lateral. El vehicle disposa de l’equipament necessari per poder desenvolupar el sacrifici amb les màximes condicions del benestar animal i garantir un servei ràpid i efectiu.
L’acte d’inauguració que s’ha fet aquest dijous a Santa Maria de Merlés ha comptat amb la presència de la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà que ha destacat que “a través, de l’administració i en connivència amb altres agents, hem de donar sortida a la viabilitat i la competitivitat del sector ramader, pel que representa per a la cohesió territorial i la sostenibilitat del nostre país. L’escorxador mòbil és una prova de l’aposta ferma per la sostenibilitat del territori”.
Per la seva banda, el president d’ARCA, Francesc Lluch, ha assegurat que “en dies com avui, la nostra tasca pren tot el sentit del món. Treballar pel desenvolupament rural de Catalunya es basa en facilitar, coordinar, fer de vincle, nexe, de mediadors i d’actuar d’altaveus fins aconseguir totes les palanques que fan possible que la gent del món rural de Catalunya pugui viure, treballar i fer la seva activitat des del seu territori”.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!