Diuen que Catalunya és una regió vitivinícola única en el món perquè, en molt poca superfície, concentra una gran diversitat de paisatges i varietats. Per això hi ha fins a dotze denominacions d’origen que expressen la singularitat de cada zona a través dels seus vins. Tenen sòls diferents, clima diferent, orografia diferent… I al final tot això es percep a la copa. A la Festa Arrels us en volem mostrar una, la DO Empordà. Si voleu saber com són aquests vins no us podeu perdre la cita dissabte 19 de novembre al Museu Marítim de Barcelona. No només s’hi podran tastar els vins de sis cellers de la denominació , si us ve de gust, comprar-ne una ampolla, sinó que seran els mateixos cellerers els que explicaran com són aquests vins, com els elaboren, perquè són d’aquesta manera. Un luxe que no sempre tenim a l’abast!
A la DO Empordà estan molt orgullosos de poder dir que és l’única que té els tres colors de la carinyena i de la garnatxa: el blanc, el negre i el roig. De fet, del total de vinyes d’aquest territori, el 60% està plantant amb raïm d’aquestes varietats. La carinyena és una varietat que majoritàriament és negra, però a l’Empordà també hi tenen molta tradició la blanca (que fa relativament poc temps que es va autoritzar) i la roja. De fet, la carinyena blanca serà protagonista d’una de les xerrades que es faran durant la Festa Arrels. Aquí trobareu el programa sencer.
Una altra de les característiques d’aquest territori és la garnatxa. No només entesa com a varietat de raïm —a les terres empordaneses l’anomenen lledoner—, sinó també com a elaboració. Una garnatxa de l’Empordà és un vi dolç propi de la zona.
Però si hi ha un fenomen que condiciona els vins de la DO Empordà i que no es troba a cap altre territori català és la tramuntana. Un vent fort del nord que fa que les condicions de temperatura i humitat siguin diferents a l’Empordà i que, per tant, modelen el procés de creixement de vinyes i de maduració del raïm i del paisatge.
Asseguren que el vent i el clima també condicionen les persones i aquestes són, per descomptat, determinants en l’elaboració dels vins. Precisament una de les gràcies de poder tastar els vins de la DO Empordà a la Festa Arrels, és que els serviran els mateixos elaboradors i elaboradores.
Els cellers que participaran a la Festa Arrels són Mas Patiràs de Fonteta (Baix Empordà), un projecte que l’actor Carles Xuriguera combina amb la seva activitat més pública.
Hi serà també la gent del celler Arché Pagès. Aquesta família conrea la vinya des del 1894. Ara qui porta les regnes és Bonfill Arché que, des de Capmany (Alt Empordà), dirigeix el celler familiar.
En Josep Serra i la Marta Pedra són els responsables del celler La Vinyeta, a Mollet de Peralada (Alt Empordà). A més de vins, han recuperat la producció d’oli i de formatge i treballen amb ovelles per mantenir les vinyes netes i nodrides.
Mas Vida és un celler de Cistella (Alt Empordà). És un projecte de petit format, de recuperació del paisatge cultural al voltant d’una petita ermita i un mas. Allà hi treballen la vinya, l’olivar i el bosc.
El celler Mas Oller, de Torrent (Baix Empordà), va recuperar la vinya d’una zona on s’havia arrencat per sembrar-hi cereal. Amb la incorporació de la família Esteve, la finca va tornar al conreu de la vinya i a l’elaboració del vi en un celler amb vistes a les illes Medes.
També seran a la Festa Arrels la gent d’Espelt Viticultors, de Vilajuïga (Alt Empordà). Des de fa anys, sota la direcció d’Anna Espelt, aquest celler familiar impulsa la recerca de la singularitat dels vins en funció dels sòls.
Els sis seran una mostra de la riquesa de la DO Empordà i de la qualitat dels seus vins a la Festa Arrels, que tindrà lloc aquest dissabte 19 de novembre al Museu Marítim de Barcelona.
Encara que, a més de bons vins, en aquesta festa hi trobareu molts més productes de pagès i activitats que aproparan el món rural al cor de Barcelona. Consulteu el programa sencer seguint aquest enllaç.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!