La col·lecció Envinats, de l’editorial Vibop, acaba de publicar un llibre que recupera les pintures amb què Josep Mirabent va documentar, fa un segle i mig, les varietats de raïm que es conreaven a Catalunya. Els raïms de Josep Mirabent recopila divuit pintures a l’oli, de 30 x 40 centímetres que, des del anys 60, són propietat del Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya. Aquestes peces s’han convertit en un patrimoni únic que mostra com eren els raïms prefil·loxèrics de Catalunya, un encàrrec que seria premonitori.
A la segona meitat del segle XIX, l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre va impulsar un gran estudi per catalogar la vinya catalana d’aquell moment. La fotografia era incipient i la captura d’imatges era poc precisa, per això, com a part d’aquest estudi es va encarregar a un pintor, decorador i professor de pintura decorativa que reproduís divuit varietats de raïm catalanes. Es tractava de Josep Mirabent, amic personal de Luís Justo Villanueva, l’enginyer agrícola que havia fundat l’institut, i també un dels pintors més destacats en aquella època, que havia exposat les seves obres a diverses exposicions universals i que s’havia convertit en un referent com a pintor de flors i bodegons.
Isabel Coll, historiadora de l’art i una de les autores del llibre, és l’encarregada de mostrar fins a quin punt és rellevant la figura d’aquest pintor, “un dels grans mestres del seu temps i, en el seu gènere, de la pintura catalana del segle XIX”. Coll en destaca la vessant artística: “Va pintar cada raïm com si fossin personatges, com si cadascun tingués la seva personalitat. Són peces amb una gran força i que, a més, descriuen d’una manera meravellosa i això només ho fan els pintors que són bons”.
Per a Xavier Fornos, director del Vinseum i coautor del llibre, cal destacar l’actualitat d’aquesta temàtica. En un context de crisi climàtica, en què la recerca i el retorn a les varietats pròpies sembla un dels camins per poder garantir el futur del sector del vi, “aquest llibre pren una dimensió molt important”.
Josep Mirabent va tardar deu anys en completar tota la sèrie i les últimes peces són de 1877. Només dos anys després, tot el que va plasmar en les seves pintures va desaparèixer. La fil·loxera havia entrat a Catalunya i en pocs anys va matar les vinyes del país. Per això, més enllà del seu valor artístic, que és molt alt, aquesta sèrie i tot el seu context són un testimoni impagable d’uns anys i d’un sector que en molt poc temps va quedar pràcticament arrasat.
La vintena plaquette (que és com s’anomenen aquests llibres de petit format) de la col·lecció Envinats reprodueix les 18 pintures i recull els 18 noms de raïms: afartapobres carinyena, garnatxa, grumet, macabeu, malvasia, martorella (parellada), moscatell de gra romà, moscatell de gra petit, moscatelló (moscatell vermell), pansa d’alacant, pansa de València, pedro ximenes, picapoll, Sant Jaume, sumoll, terrassenc i xarel·lo. Ara bé, alguns dels raïms pintats no se sap encara a quina varietat corresponen i, per tant, des del punt de vista científic encara hi ha camp per córrer. Un fet que afegeix interès a aquestes obres, que a més tenen un alt valor artístic.
De moment, les pintures originals de Mirabent encara no estan exposades, a l’espera de la inauguració de les noves instal·lacions del Vinseum, a Vilafranca del Penedès, on se’ls dedicarà un lloc preeminent.
Envinants de Vibop, llibres petits amb continguts molt grans
El febrer de l’any 2018, la periodista cultural Montserrat Serra va posar en marxa Vibop Edicions per poder publicar, precisament, la col·lecció Envinats. Aplega llibres de petit format, amb una estètica molt acurada i de continguts diversos, però que sempre tenen el vi com a denominador comú, que hi té un paper central, en uns casos, o simbòlic o anecdòtic, en d’altres.
“Quan vincules el vi amb la cultura, amb les arts i la creació, el sector sempre hi guanya”, assegura Montserrat Serra.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!