A Catalunya, cada habitant emet una mitjana de 5,78t de CO2 a l’any. Els boscos catalans emmagatzemen 195 milions de tones de CO2 anualment. Això significa que els boscos de Catalunya acumulen tant CO2 com el que la seva població emet en 4,4 anys. Aquestes dades s’han obtingut gràcies a la segona edició dels mapes d’alta resolució dels boscos catalans que han generat l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF).
La mitjana varia segons la comarca, en funció de la quantitat de bosc que té i la seva població. Per exemple, els estocs de carboni dels boscos del Pallars Sobirà equivalen a 291 anys de les seves emissions; en el cas de l’Alta Ribagorça, 129 anys; en canvi, altres comarques com el Pla d’Urgell o el Barcelonès es corresponen a molt menys d’un any d’emissions.
El mapes descriuen variables com el carboni emmagatzemat, el diàmetre dels arbres, la seva alçada mitjana o el volum de fusta, entre d’altres. Segons l’ICGC i el CREAF, tenir aquesta informació és clau per desenvolupar i fer seguiment de polítiques forestals més efectives, així com per analitzar els canvis i impactes, planificar una millor prevenció dels incendis o dissenyar i executar projectes de caire mediambiental i d’ordenació. Tal com explica en Jordi Vayreda, investigador del CREAF, “Uns boscos ben gestionats permeten augmentar la seva capacitat com embornal de CO2 i, per tant, contribueixen en la lluita contra el canvi climàtic. Per això és tan útil tenir informació precisa”.
Els mapes s’han elaborat amb l’anomenada cobertura LiDAR. La tecnologia LiDAR consta d’un làser que emet polsos de llum infraroja. El sensor s’embarca en un avió i escaneja el territori, de manera que els polsos de llum que retornen al sensor (després d’il·luminar la vegetació a diferents alçades) es transformen en un núvol de punts tridimensional que permet obtenir informació de les característiques estructurals de les masses forestals.
Gràcies a aquesta tecnologia s’han elaborat un total de deu mapes que recullen diferents característiques dels boscos amb les dades més actuals disponibles (que en aquest cas són del 2016-2017). Es poden descarregar de manera gratuïta seguint aquest enllaç.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!