Sant Jordi és aquest dissabte i el món que torna també ocupa les parades de llibres. La majoria de les propostes que us fem per a aquesta diada són novetats editorials, però també us suggerim llibres que ja han arribat a la segona edició i que, si encara no els teniu, ara és una bona ocasió per recuperar-los.
Dones ramaderes, 36 mirades de futur d’un ofici ancestral
Inés Butrón. Ed. Cossetània, Barcelona 2022.
Si no sabeu què és exactament la ramaderia extensiva, aquest llibre us ho descobrirà. A més acompanyareu a l’autora, Inés Butrón, en un viatge de descoberta de l’entorn rural a partir de l’activitat de 36 dones. En vam parlar amb ella en aquesta entrevista.
Come mierda. No comas mejor, deja de comer peor
Julio Basulto. Ed. Vergara, Barcelona 2022
De quina manera l’alimentació pot ser una font de salut… o bé el contrari? El nutricionista Julio Basulto ha decidit parlar sense embuts i ha escrit un llibre que, només començant pel títol, és tota una declaració d’intencions. Podeu llegir les reflexions que feia al voltant d’aquesta novetat en aquesta entrevista.
L’altre món rural. Reflexions i experiències de la nova ruralitat catalana
Joan Nogué i Rosa Cerarols (editors). Ed. Tigre de paper, Barcelona 2022.
Si voleu saber què passa al món rural d’avui amb tots els ets i uts, aquest llibre us ho revelarà. És una obra de divulgació que fa una radiografia exhaustiva de la realitat de la ruralia catalana a través de l’anàlisi acadèmica, però també de l’experiència de persones i col·lectius que coneixen bé aquest entorn. Els geogràfs Joan Nogué i Rosa Cerarols expliquen en aquesta entrevista que el llibre té la voluntat de trencar estereotips.
Estripar la terra. Contra les mentides del món rural
Pol Dunyó-Ruhí. Ed. Raig Verd, Barcelona 2021
Pol Dunyó-Ruhí és pagès i el seu llibre s’ha convertit en un dels imprescindibles per trencar tòpics sobre el camp, partint de la seva pròpia experiència. L’autor és un nouvingut a la pagesia que ha trobat el seu lloc al Maresme i que ven els seus productes a Mercat Arrels, a banda de molts altres llocs. En aquest capítol del podcast Ona Pagesa parlem amb ell sobre el llibre i moltes altres coses.
Vivir con los animales. Contra la ganadería industrial y la “liberación animal”
Jocelyne Porcher. El Salmón, Alacant 2021
L’enginyera agrònoma i activista ramadera Jocelyne Porcher va publicar aquest llibre a França l’any 2011 i l’any passat es va traduir al castellà sense que cap de les seves reflexions haguessin perdut vigència. L’assaig enfronta de cara el debat al voltant del consum de carn i el tracte que hauríem de tenir amb els animals. L’autora reparteix a tort a i a dret contra els prejudcis que condicionen aquesta qüestió, i reben tant les indústries càrniques com els moviments animalistes. Trobareu un tast del llibre en aquesta entrevista.
Repoblem. L’any que vam tornar al poble
Ton Lloret Ortínez. Ed. Cossetània, Barcelona 2021
Aquest llibre va néixer a partir d’un compte de Twitter. Preocupat per la dificultat de trobar habitatge al món rural, l’igualadí Ton Lloret va pensar que les xarxes socials podien ser una bona eina per posar en contacte propietaris amb compradors o llogaters. A partir d’aquí, es va trobar amb històries personals que li han servit per explicar la realitat dels pobles de Catalunya. Seguint aquest enllaç podeu llegir l’entrevista que li vam fer.
Els germans Cabot
David Cordero. Ed. La Campana, Barcelona 2022
Us imagineu un western que passi a les Terres de l’Ebre? Això és el que proposa l’escriptor David Cordero en aquest novel·la. La història que hi passa no està basada en fets reals, però l’autor ha decidit inspirar-se en la realitat del sub de Catalunya i converteix la trama, segons les seves paraules, en “un homenatge a les lluites de tots els suds del món, també del nostre”. Ens ho explicava aquí.
La cocina situada. Un diccionario ilustrado para la soberanía alimentaria
Marina Monsonís (text) i Carla Boserman (il·lustracions). Ed. Gustavo Gili, Barcelona 2021
L’artista Marina Monsonís, ha tret el seu primer llibre, en el qual reflexiona al voltant de la importància de la gastronomia amb receptes, recomanacions i poesia. És un llibre difícil de definir perquè barreja art, reivindicació, receptes, etc. L’autora hi recull bona part del coneixement que ha adquirit després de molts anys d’activisme polític a través del menjar. I si en voleu saber més coses podeu llegir l’entrevista que li vam fer per Nadal.
El hombre corzo
Geoffroy Delorme. Ed. Capitán Swing, Madrid 2022
Què suposa viure set anys entre animals al bosc normand de Louviers? L’escriptor i fotògraf francès Geoffroy Delorme relata en primera persona aquesta experiència que va decidir viure després d’una infantesa complexa. L’autor posa al descobert els seus pensaments íntims, que ens ajuden a replantejar-nos la nostra relació amb els habitants del bosc.
Cuina! o barbàrie
Maria Nicolau. Ara Llibres, Barcelona 2022
El primer llibre de la cuinera Maria Nicolau explica que cuinar no és obeir unes instruccions, ni sotmetre’s a una llista d’ingredients. Diu que és “atrevir-se a ser lliures”. En vam parlar amb ella en una entrevista que podeu recuperar seguint aquest enllaç. Tot apunta que serà un dels grans èxits editorials d’aquest Sant Jordi.
Bona lectura!
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!