El turista enogastronòmic fa una despesa mitjana 3,5 vegades superior a la resta i és el que més contribueix a la desestacionalització del turisme, és per això que el departament d’Empresa i Turisme preveu una inversió de 12 milions d’euros en aquest sector.
D’aquesta manera des de la Generalitat volen que Catalunya esdevingui una referència imprescindible del turisme enogastronòmic d’Europa. Així ho ha explicat el conseller Roger Torrent en la presentació de l’’Estratègia de turisme enogastronòmic a Catalunya 2022-2027.
Torrent ha assegurat, “volem un model turístic català més sostenible, equilibrat i diversificat, i en aquest sentit, el turisme enogastronòmic és una alternativa potent al turisme de sol i platja per a promoure l’arribada de visitants durant tot l’any i estendre-la arreu del territori”.
Catalunya vol fer una aposta ferma cap aquest tipus de turisme, ja que es disposa d’un ric patrimoni cultural vinculat a la gastronomia, el vi i el cava, una variada oferta d’activitats i esdeveniments, i una xarxa d’empreses turístiques especialitzades. Per al conseller, el que manca és “alinear tots aquests elements en un mateix objectiu, canalitzar recursos i energies fins a convertir Catalunya en gran referència europea de l’enogastronomia”.
Per aquest motiu, el Departament d’Empresa i Treball, per mitjà de la Direcció General de Turisme, ha elaborat un pla estratègic a 5 anys. Es treballarà per estructurar una oferta de valor atractiva, competitiva i segmentada per tipus de públic, i basada en el model 4D (desestacionalització, diversificació, desconcentració i augment de la despesa) i 4S (segura, saludable, singular i sostenible). “El turisme enogastronòmic té un efecte multiplicador més enllà de dinamitzar la restauració i el comerç, en tant que reforça la projecció internacional i el prestigi dels productes de referència, alhora que ofereix noves possibilitats als petits productors d’àmbit local i a l’alimentació artesanal”, ha afirmat Torrent.
El desplegament d’aquest pla preveu comptar amb 8 milions d’euros provinents dels fons europeus Next Generation, en el marc del Pla Nacional de Turisme Gastronòmic. Així mateix, la Direcció General de Turisme aportarà 4 milions d’euros, el que suposarà una dotació pressupostària total de 12 milions. Pel conseller, es tracta d’una “inversió de país, que ens permetrà accelerar en tres anys el desenvolupament que, sense ella, costaria una dècada”.
Aquest pla comptarà amb la col·laboració dels patronats de turisme de les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i Prodeca del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!