“Des d’un punt de vista cultural, el poder del vi no és el de la melmelada, és més fàcil sortir al mercat amb una ampolla de vi que amb una melmelada de cirera”. Així de rotundament ho afirma Rubèn Parera, un dels responsables de la taverna MamBo, de Sant Llorenç d’Hortons (Alt Penedès), que organitza la segona fira de Nous Vinyataires Naturals els propers diumenge 11 i dilluns 12 de juny. Parera és viticultor, té horta i arbres fruiters i és fill de pagès. Té clar que “ara és el torn del territori, és el moment de situar el que fa fora de les ciutats i el sector agrícola s’està empoderant a través del vi”.
Creu que el sector vitivinícola ha aconseguit atraure a pagesos nouvinguts, gent que ha decidit fer un canvi de vida, però també ha permès a fills de pagesos no haver d’abandonar el camp. També afirma que , fins al cap de deu anys, aquest tipus de projectes no són rendibles, però pensa que, de tota manera, són una bona entrada per tornar a donar al territori el valor que té.
Precisament, la fira de Nous Vinyataires Naturals és una eina per donar a conèixer noves iniciatives vitivinícoles. L’any passat es va fer la primera edició —qu es va circumscriure al Penedès— i enguany s’ha ampliat i abasta un territori molt més ampli. Hi participaran 55 projectes d’arreu, des de Terol fins a la Catalunya Nord i cap dels projectes no pot tenir més de sin anys de vida. “Són projectes joves, però no tots impulsats per persones especialment joves. També hi ha gent gran que ha fet un canvi de vida i en aquesta fira tindrà un aparador per mostrar i explicar personalment, la feina que fa”, detalla Parera. En aquests sentit, veu amb molts bon ulls que arreu surtin fires petites amb el vi com a protagonista: “Tan de bo cada poble vitivinícola tingués la seva pròpia fira per poder mostrar la feina que s’hi fa”.
I perquè no hi hagi dubtes, aclareix que consideren vinyataire aquell pagès que té terres en arrendament o en propietat i que la treballa (o el que compra raïm però a un preu just), que elabora el vi i el comercialitza. I vi natural és aquell que en l’elaboració s’hi ha intervingut el mínim, “però sense ser radicals”, assegura.
La fotògrafa i sommelier especialitzada en vi natural, Clara Isamat, que també ha participat a la presentació de la fira, ha volgut deixar clar que, des del seu punt de vista, el vi natural no existeix, el que hi ha és un moviment de vi natural. Un moviment que va més enllà del vi i parla de les persones, de la terra i de la manera de relacionar-s’hi. És per això que adverteix: “Vivim un moment molt delicat. L’altaveu s’ha fet tan gran que tothom diu que fa vi natural i el consumidor té dret a saber què està bevent, per això s’ha de ser més honest que mai”.
La fira es farà el diumenge i dilluns, 11 i 12 de juny de 12 del migdia a 7 del vespre a Sant Llorenç d’Hortons a un espai de l’Ajuntament i al mateix celler de Rubèn Parera, Finca Parera, tot a tocar de la taverna MamBo. L’entrada seran 10 euros, que inclouen la copa i donen dret a tastar tots els vins.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!