La pesca d’arts menors també genera impactes que provoquen efectes indesitjats que els pescadors són els primers interessats en corregir. El fons del mar acumula nanses, xarxes, ploms, filats i plàstics que s’han desprès accidentalment, i que, si no es recuperen, acaben sent la causa de l’anomenada pesca fantasma, és a dir, que els peixos hi acaben atrapats fins que hi moren. Una manera d’evitar aquest problema és netejar regularment aquests fons marins i, per això, aquest dissabte, 10 de juliol, un col·lectiu format per pescadors, apneistes, bussejadors i altres voluntaris, convocats per l’entitat Otras Maneras, es concentraran al Port de la Selva (Alt Empordà) per netejar el seu tros de litoral d’aquests residus.
Otras Maneras organitza aquesta jornada de manera puntual —l’any passat, per exemple, els participants van arribar a retirar una xarxa de tresmall d’un quilòmetre, que s’havia perdut durant el temporal Glòria—, si bé aquesta iniciativa ha cristal·litzat en altres accions que tenen lloc al llarg de l’any amb l’objectiu de prevenir la pesca fantasma. Així, fruit de la col·laboració entre pescadors i científics vinculats a l’entorn marí, impulsen el disseny de boies intel·ligents sota l`aigua i promouen l’ús de robots d’helixs ROV, tripulats des dels vaixells, per recuperar xarxes de fondàries de més de 50 metres. Igualment, i també al costat de científics, Otras Maneras participa en plans de cogestió i mostreig d’entorns marins i forma part de l’organització del 1r Congrés Participatiu de Pescadors d’Arts Menors de Catalunya, que tindrà lloc del 17 al 19 de setembre a Lloret de Mar.
L’entitat també organitza recollides de brossa al cap de Creus, obertes a voluntaris, amb una marcada voluntat pedagògica, igual que els tallers de medi ambient d’Empordà Mar i els muntatges teatrals Peskaplàstic, adreçats al públic infantil i en els quals, en clau d’humor, es persegueix sensibilitzar el menuts al voltant del mar, la pesca, els pescadors, l’impacte dels plàstics i els residus i la sobreexplotació de la pesca.
El coordinador de l’acció de dissabte vinent al Port de la Selva és el pescador Salvador Manera, un dels protagonistes del nostre documental Allà on ens porti el mar.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!