Família Torres ha rescatat de l’oblit la varietat de raïm moneu i n’ha elaborat un vi. Ha calgut un procès llarg d’estudi però finalment s’ha sembrat a la finca de Castell de la Bleda a Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès).
La moneu es va localitzar fa vint anys a prop del municipi de Querol (Alt Camp). La investigació de Família Torres mostra que és una varietat originària del Penedès, que madura lentament i resisteix bé les altes temperatures i la sequera. Precisament per això és un raïm òptim per cultivar en temps de canvi climàtic
Amb aquesta varietat s’ha elaborat Clos Ancestral 2019, el primer vi que es fa amb aquesta varietat. S’ha combinat amb el raïm ull de llebre de ceps de 40 anys i també amb garnatxa.
Per Miquel Torres “Després de tants anys recuperant aquestes varietats, estudiant-les i coneixent-les a poc a poc, és especialment emocionant treure-les a la llum. Hem incorporat la varietat moneu al cupatge del nou Clos Ancestral com a primer pas, i estem segurs que ajudarà a enfortir la identitat dels vins negres del Penedès. La nostra intenció és anar incrementant la presència de la moneu a mesura que es vagin consolidant les noves plantacions, però al mateix temps no volem que sigui un monovarietal 100% per tal de preservar la diversitat històrica de la vinya”.
Amb aquest vi, es vol a més, retre un homenatge a la història vitivinícola del Penedès perquè integra una varietat cultvada abans de la fil·loxera i a més procedeix d’una finca dedicada al cultiu de la vinya des de fa 2.500 anys, tal com evidencien les troballes arqueològiques descobertes al Castell de la Bleda.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!