Joan Pifarré és mestre, fill de pagesos i un dels impulsors del projecte Engranja’t de Lleida. Neix a la Granja Pifarré que, des del segle XIX, està en funcionament a només tres quilòmetres de la ciutat de Lleida. Engranja’t vol acostar la pagesia a tothom sota el concepte d’agrocultura. Es tracta d’una experiència vivencial que, a més d’oferir tocar la terra amb les mans, difondrà la saviesa de la pagesia.
El seu nou projecte ha obert portes aquest cap de setmana. Què és Engranja’t a l’Horta?
Engranja’t ofereix una experiència per la gent té ganes de fer coses autèntiques. Alhora vol ser un revulsiu per la gent de l’horta de Lleida i un nou atractiu turístic per les nostres comarques.
I d’on surt la idea?
El meus germans i jo som la cinquena generació de la Granja Pifarré. Dos som mestres i un s’encarrega de l’explotació familiar. I el que volíem era fer confluir la funció docent o pedagògica amb la granja. Fa quatre anys que li donem voltes i un punt d’inflexió va ser l’èxit que va tenir un taller d’olis essencials que vam fer l’any passat. I vam pensar que una cosa com aquesta podia ser bona per a la ciutat i també per a la pagesia. Amb la complicitat de l’estudi Nomon Turisme Cultural ho hem posat en marxa.
Diu que són la cinquena generació de pagesos. Sempre s’han dedicat a l’horta?
Sempre. La Granja Pifarré és del segle XIX. Els nostres avantpassats van arrendar la terra i des de sempre s’ha fet hort per vendre a mercat. Perquè això de la fruita a Lleida és relativament nou, és dels anys 50. El cultiu tradicional aquí és l’horta. El nostre avantpassat, quan es va casar per segona vegada, l’any 1870, va decidir convidar tots els veïns a fer un berenar, i van preparar farinetes de panís amb sucre i aigua. Des d’aleshores, a la nostra masia, que a Lleida se’n diu torre, li ha quedat el malnom de Torre de les Farinetes. El fill del Farinetes, l’any 1919 va comprar dues vaques amb la seva dona, Dolors Pocallet. La llet que sobrava la venien als veïns. El seu fill és el meu padrí Joan, que tenia una lleteria a Lleida i, amb la padrina Mercè, també venien productes de l’hort i ous. Productes de proximitat. De tots ells, padrins i padrines, se’n parla a la visita amb fotos i records. És una família, però a través d’ella s’explica la importància de l’horta de Lleida.
“Engranja’t vol ser un revulsiu per la gent de l’horta de Lleida i un nou atractiu turístic per les nostres comarques.”
Com serà l’experiència?
Serà una visita d’una hora o una hora i mitja. Amb un recorregut dins la finca, que comença a la Torre Farinetes, i també a una finca veïna de pereres, la Torre Fugó. La gent podrà participar en les activitats que toquin en aquell moment, com per exemple collir peres. I està pensat per a tothom. S’ho ha de passar igual de bé un padrí jubilat que una nena de cinc anys. A tothom li agrada arrencar una patatera i veure totes les patates, o entrar a un galliner. I això sumat a la part interpretativa que ha desenvolupat Nomon completa la visita.
Creu que es coneix poc, la part de l’horta lleidatana?
És una mica desconeguda, sí. Fins i tot per a la gent de la ciutat de Lleida mateix. Mentalment l’horta és molt lluny, quan en realitat som a un quart d’hora caminant. Creiem que podem ser un punt d’atracció, que la gent hi pugui venir a peu o en bicicleta i que, molt a prop de la ciutat, s’hi pugui compartir oci agroturístic.
Però amb la pandèmia la gent s’ha bolcat a la natura, al camp…
Sí, sí. De fet molta gent ens ha descobert per això, perquè han sortit de la ciutat. Ara pels camins prop de la granja veiem que hi passa passa molta gent que abans no hi passava. S’han destacat uns valors que potser no es tenien tant en compte, com la salut i l’alimentació. La diferència de preu per comprar un bon producte és tan mínima que val la pena gastar-se diners en això. Aquesta consciència ha arribat i nosaltres hi hem d’estar a l’aguait, i els productors locals s’ho han de fer valer, també. No podem competir amb grans indústries, hem de jugar, per exemple, amb fer un producte prop de la ciutat i que es pugui distribuir amb molta facilitat.
Són valors com aquest els que voleu mostrar amb l’Engranja’t a l’Horta?
Abans d’obrir al públic vam convidar la gent del sector, als nostres veïns. Nosaltres intentem crear complicitats amb els productors de l’horta de Lleida. Perquè té unes característiques pròpies. No hi ha latifundistes. Som moltes empreses petites i familiars, i això és un valor. És cert que per ser petits, tenim una dificultat a l’hora de sobreviure, però això té una cosa bona, i és que ens hem revintentat. La gent de l’horta, per sobreviure hem hagut de fer un producte de molta qualitat, i és el que mostrarem a la granja. Hi ha una agrobotiga amb fotos de les famílies i els productes. Posem cara als productes i productors de l’horta de Lleida. Volem que sigui una plataforma de difusió dels nostres companys i companyes, i de tot un sector .
I una manera de dignificar la pagesia?
L’ofici de pagès encara està menystingut i fins i tot a vegades encara es parla de pagès en un sentit despectiu, quan en realitat el pagès és un autèntic savi i nosaltres hem recollit molta d’aquesta saviesa de la gent gran de l’horta. I l’explicarem, perquè la manera de fer pot sorprendre qualsevol enginyer. Volem mostrar els coneixements i la cultura de la pagesia.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!