L’exposició «Generació [Re]» tanca portes el proper 8 de gener, però abans, per aquest divendres 16 de desembre, s’ha organitzat una jornada que aprofundirà en alguns dels aspectes que planteja l’exposició.
A les 18.30, començarà la projecció del llargmetratge d’Alfonso Kint, Soñando un lugar, un documental que mostra una visió diferent sobre el present dels pobles i seves immenses possibilitats; una aposta que planteja el dubte de si viure concentrats en les ciutats és realment una necessitat o un costum difícil de canviar i que tracta de forma optimista i amb un to fresc i desenfadat, el fenomen del despoblament.
Després de la projecció, hi haurà un debat obert a tothom que comptarà amb la participació d’Anna M. Andevert i Àlex Rebollo, comissaris de l’exposició; dels artistes Marta R. Chust i Roc Domingo Puig; i de la directora del Museu, Gemma Carbó.
A les 20.20 h, es farà la inauguració de la instal·lació artística Pedra i plàstic, dels artistes Marta R. Chust i Roc Domingo. Pedra i plàstic és una aproximació al desplegament de la tecnologia d’internet d’alta velocitat sobre el territori del Pirineu. El projecte visualitza, des de la recerca artística, el vídeo i la instal·lació, un marc ampli d’aquesta problemàtica i proposa una lectura política de la situació travessada per les afectacions en el territori, la tecnologia, la producció de paisatge, la identitat local i el capital. A més, té la voluntat de reflexionar sobre les tensions entre l’imaginari tradicional de la pedra —allò romànic, rústic, folklòric, o natural— i el plàstic —allò construït, administrat, intervingut o artificial— on la idealització de la muntanya contrasta amb el sosteniment de la vida en aquest context. La instal·lació es podrà visitar al Museu de la Vida Rural fins al 5 de febrer de 2023.
Al finalitzar la inauguració, es sortejarà la bicicleta elèctrica Carmela, una de les peces de l’exposició «Generació [Re]» entre totes les persones que l’han visitat i participat al suro.
«Generació [Re]» és una exposició dedicada a tota una generació que s’ha mostrat constructiva i propositiva davant dels reptes de present i de futur. En vam parlar en aquesta entrevista amb els seus comissaris. Al seu voltant i al llarg de tot l’any, el museu de la Fundació Carulla ha programat visites guiades, una proposta educativa, activitats per a tots els públics i un podcast amb vuit episodis presentats per la periodista Txell Bonet i que podeu escoltar aquí.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!