Que el Priorat és terra de vins negres ho sap tothom. Ho sabem a Catalunya i ho sap al món sencer, on aquesta petita terra ha aconseguit fer-se un nom i ha assolit un gran prestigi. Se n’hi fan, de vins blancs i de rosats, però amb una proporció molt petita respecte als vins negres que s’hi produeixen. No obstant això, Clos Mogador, un dels cellers icònics del Priorat, ha presentat el seu primer vi rosat. Es diu Gratallops i s’ha elaborat amb carinyena, garnatxa negra i macabeu. I el seu responsable, René Barbier Meyer, afirma sense fissures que el futur d’aquesta zona vitivinícola passa pels vins blancs i pels vins rosats.
Cos Mogador és un dels anomenats 5 magnífics, que van canviar la història del Priorat als anys noranta, i és el primer celler que va certificar un Vi de Finca Qualificada a Catalunya. Per la línia del celler, és una gran novetat, tenint en compte que es tracta d’un perfil molt diferent al que han estat elaborant fins ara. “Per a Clos Mogador, és molt nou i trencador, però jo ja fa deu anys que faig rosats amb altres projectes i per a mi no ho és, de nou. A la DO Montsant vam fer Dido La Solució Rosa i a la DOQ Priorat, Partida Pedrer. Si ho faig a Mogador és perquè n’estic molt convençut i perquè sé que agradarà molt. No és fruit de la improvisació, és un vi que està molt pensat i que ha vingut per quedar-se”.
I és que Barbier té clar que el futur del Priorat passa pels rosats i també pels blancs, creu que la diversitat d’elaboracions que permeten són molt interessants. “En algunes zones del Priorat, al llarg dels anys he pogut comprovar que, en anyades especialment càlides i sequesm sempre m’ha costat fer un vi negre correcte i, en canvi, els blancs sortien bé. En situacions d’estrès, els vins blancs i rosats sempre m’han agradat molt”.
A més, creu que els vins blancs ofereixen un ventall d’opcions d’elaboració que els negres no tenen. “Estic convençut que la diversitat d’estils amb un blanc és molt més àmplia que amb un negre. Amb les pells, envellits en fusta, fets amb sota tel, etc. Hi ha mil tècniques que permeten aconseguir molta complexitat, fins i tot en vins joves. El que s’hauria d’ajustar és el preu, perquè, per gastar-se diners, la gent continua pensant només en els vins negres”, assegura.
En aquest context, i més en el Priorat, on els vins prestigiosos continuen sent els negres i els blancs i rosats és consideren d’una categoria inferior, Barbier creu que “queda molta feina per fer per comunicar, però quan aconseguim que la gent els tasti, els encanten”.
A la presentació del rosat Gratallops, que s’ha fet a l’espai Wito Euroselecció, de Barcelona, també s’han pogut tastar altres vins del celler de l’anyada 2021: Nelin, Manyetes, també —L’Espectacle un vi que encara elabora directament René Barbier pare— i, finalment, l’anyada 2019 de la Vinya del Vuit, el projecte col·lectiu de vuit amics.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!