Els cellers de Corpinnat —una agrupació d’elaboradors escindits de la DO Cava el 2019—han comprat més raïm que mai, un 50% del que vinificaran aquesta anyada. I, si bé el preu mínim que s’havia estipulat era de 80 cèntims el quilo, n’han arribat a pagar fins a un euro, molt per sobre de la mitjana del preu del raïm d’aquesta campanya. Comprar raïm a un preu just per dignificar la feina dels viticultors és un dels compromisos de Corpinnat des de la seva creació.
Enguany, en una verema marcada per la sequera, s’han trobat amb la necessitat de comprar més raïm que mai, un 8% més del que van haver d’adquirir l’any passat, si bé alguns dels onze cellers que conformen aquesta marca col·lectiva d’escumosos de llarga criança vinifiquen només raïm propi. Aquestes són algunes de les dades que van donar a conèixer aquest dijous en la celebració de la segona “Nit de verema” que es va fer a Llopart, la primera oberta al públic.
El president de Corpinnat, Ton Mata, va recordar que la sequera els ha fet patir molt, més encara tenint en compte que és el tercer any amb manca de pluja. “Només que caiguessin cinc litres ja ens canviava l’estat d’ànim, i això només et passa quan treballes raïm propi i t’encarregues de tot el procés. Els que només compren vi, aquest sentiment no el tenen”, va assegurar.
Durant el parlament, Mata també va reclamar a l’administració que, en el reglament que ha de desplegar la Llei de Viticultura, es tracti a Corpinnat amb rang de Denominació d’Origen o d’Indicació Geogràfica Protegida. En aquest sentit, afirmen que formaran part de les reunions que han de detallar el desenvolupament del reglament d’aquesta norma.
Tot i que no van volen ni dir noms ni quants seran, asseguren que ben aviat Corpinnat incorporarà nous integrants. Per poder accedir a formar part d’aquesta marca col·lectiva, cal que els cellers treballin amb raïm propi, que la vinya sigui ecològica, que la collita es faci a mà, que les varietats siguin les tradicionals del Penedès i que la criança mínima sigui de 18 mesos.
Homenatge a Xavier Gramona
Un dels moments més emotius de l’acte va ser l’homenatge a Xavier Gramona, que va morir aquest estiu a conseqüència d’un accident fatídic. Gramona, director d’un dels cellers fundadors i primer president de Corpinnat, tindrà el títol pòstum de president honorífic. Per escenificar-ho, es va lliurar una peça de ceràmica de l’artista de Sant Sadurní Maria José Torres al seu fill Leo.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!