Que cabres, vaques i ovelles pasturin pel bosc és una activitat normal, però també és una eina important per lluitar contra els incendis forestals, i sense fer cap esforç, com a consumidors, hi podem contribuir a través de Ramats de Foc.
El foc és aquest estiu el nostre company de viatge. Ens ho havien advertit i la realitat ens ha passat per sobre. Ens despertem cada dia amb notícies sobre incendis forestals més o menys grans, més o menys devastadors, però constant. Només cal seguir el perfil de Twitter de Bombers de Catalunya per comprovar de quina manera el foc és present aquestes setmanes.
I quan vivim campanyes com la d’enguany, en què els efectius han de fer mans i mànigues per per extingir els incendis, s’han de desallotjar persones i hectàrees i hectàrees de bosc es converteixen en paisatges inhòspits d’un negre intens, tothom pensa què hauríem pogut fer per evitar arribar en aquesta situació.
Del paper que hi poden exercir els pagesos, de la seva activitat agrícola i de la necessitat de tenir camps de conreu en vam parlar en aquest reportatge. Ara posem el focus en com es pot visibilitzar aquesta tasca i, a més, contribuir a fer-la viable. Us parlem del projecte Ramats de Foc, que impulsa la Fundació Pau Costa i que compta amb el suport de la Generalitat, dels Bombers i també de diverses fundacions i entitats privades vinculades a la ramaderia i a la pagesia.
Va néixer l’any 2016 a les comarques de Girona, precisament per posar en valor els productes que tot un seguit de ramaders —a l’últim catàleg, el de 2020, n’hi ha 17— que, amb els seus ramats, contribueixen a mantenir els boscos nets.
En Manel Marcè n’és un d’ells. És el responsable de Peralada Mas Marcè, i és un dels productors de Mercat Arrels. També ha liderat la recuperació de l’ovella ripollesa, una espècie en petill d’extinció, que ara és l’única que hi ha a la seva explotació i amb la llet de la qual elabora formatges, iogurts, quallades, quèfir i llet envasada. Els seus dos ramats d’ovelles pasturen habitualment pel bosc. “Això sempre s’havia fet, no estem inventant res nou. Abans a cada poble hi havia tres pastors que portaven els bestiar a pasturar pel bosc, i ara gairebé no n’hi ha”, explica.
“Nosaltres vam tenir clar que ens havíem de sumar al projecte Ramats de Foc, perquè hi creiem, perquè ho hem fet tota la vida i perquè tenim clar que els incendis no s’apaguen amb efectius i funcionaris, sinó invertint amb pastors que netegin la zona”, assegura convençut en Manel. També creu que una marca conjunta com aquesta ajuda tant al productor com al restaurador o el botiguer: “ens fa més forts”. Lamenta que l’Administració no doni més suport als ramaders per conservar aquesta activitat i que la gent només recordi la importància de la feina dels pagesos quan ja és massa tard. “A l’hivern o a la primavera, quan tenim les ovelles al mig del bosc pasturant, ningú hi pensa”.
Així i tot, en Manel també és conscient que els ramats que hi ha a Catalunya que puguin netejar boscos no són suficients per poder atendre tot el forest del territori i demana que l’Administració doni suport als projectes de ramaderia extensiva: “Els pagesos s’hi han de poder guanyar la vida i hem de ser més. A nosaltres no en surt a compte fer-ho, i si ho fem és per convicció”.
“Els pagesos s’hi han de poder guanyar la vida i hem de ser més. A nosaltres no en surt a compte fer-ho, i si ho fem és per convicció”.
Manel Marcè
És per això que l’objectiu principal de Ramats de Foc és posar en valor la feina que fan aquests ramaders en zones especialment vulnerables. Que tinguin un reconeixement amb la visibilització de la seva tasca i amb la valoració del seu producte. Vol ser un segell que compensi d’alguna manera l’esforç que fan aquests pagesos pel manteniment del paisatge. Aquest distintiu, a més, dona l’oportunitat al consumidor de contribuir en la prevenció d’incendis només amb un gest tan fàcil com omplir la nevera amb aquests productes.
Quan un iogut, o un formatge o a un tall de carn, ja sigui a la botiga o al restaurant, du el segell de Ramats de Foc i el compreu, esteu participant en la prevenció d’incendis forestals.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!