El grup Raventós Codoníu creu que no és incompatible ser una gran companyia i defensar i reivindicar el territori i l’origen dels vins. Per això neix Vins del Llegat, un segell sota el qual s’hi agrupen vins icònics dels cellers petits del grup. D’aquesta manera, una altra gran companyia vinícola s’afegeix a la defensa del territori per donar valor a l’origen dels vins: les varietats de raïm pròpies, l’entorn on neixen, els sòls, les elaboracions tradicionals, i també la gent que els fa.
L’enòleg Ricard Rofes, responsable d’aquesta iniciativa. fins fa poc era el director tècnic del celler Scala Dei al Priorat i ara és el responsable, també de Can Matons (DO Alella) i d’Abadia de Poblet (DO Conca de Barberà). Rofes creu que “dins del funcionament i la maquinària que és Codorníu alguns vins passaven desapercebuts. Fem molt milions de litres de cava i el sabem fer molt bé, però el que fem a Alella, per exemple, són 150.000 ampolles. Ni és la mateixa manera d’explicar ni és el mateix idioma. I ens vam preguntar: si sabem parlar aquest altre idioma, per què no ho expliquem?”
Per a Rofes és totalment compatible formar part d¡una gran companyia i preservar el territori. De fet, assegura que una empresa com Raventós Codorníu “garanteix els recursos per poder treballar bé, per cuidar la vinya, per poder dir al viticultor: ‘volem que tu continuis treballant aquesta vinya i te’l paguem a un preu just, volem aquest raïm, etc’. I fer això és fixar gent al territori, donar valor al territori i, al final, és protegir el nostre entorn.”
D’aquesta manera, Vins del Llegat agrupa una serie de projectes de produccions petites, de vinyes històriques i de baixos rendiments, que es cullen amb veremes manuals, es vinifiquen de manera separada i en dipòsits petits, etc. Són vins que s’acullen amb les denominacions d’origen Catalunya, Alella, Priorat, Conca de Barberà i Penedès, a banda que també en fan a la DOQ Rioja.
Alguns d’aquests vins es van mostrar la setmana passadaa restauradors i premsa especialitzada en un esdeveniment que va tenir lloc al Palauet dels Jardinets de Gràcia, a Barcelona, que va incloure una taula rodona al voltant de les noves tendències gastronòmiques, que va comptar amb la participació del xef del Nandu Jubany, del Master of Wine Fernando Mora, del sommelier Cèsar Cànovas i de la periodista Amaya Cervera.
A l’acte, que en els propers mesos es replicarà a Lla Rioja i a Palma (Mallorca), també hi van participar els enòlegs d’aquests vins: Ricard Rofes (Scala Dei), Judith Sabaté i Jaume Pujol (Abadia de Poblet), Xevi Carbonell (Can Matons, Parxet), Bruno Colomer (Codorníu), Mayte Calvo de la Banda (Bodegas Bilbaínas) i Jorge Bombín (Legaris).
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!