A Cal Pauet, una casa de pagès de l’Espunyola (Berguedà), estan preocupats. Hi ha prevista una ampliació del tram de la C-26 comprès entre Montmajor i Berga que afecta de ple la seva finca i la seva activitat diària.
En Josep Bover és pagès ramader i pertany a la novena generació d’una família dedicada a la pagesia. És un dels primers pagesos a Catalunya que va reconvertir la seva finca —ara d’unes 100 hectàrees— a ecològica. D’això en fa més de 25 anys i, a més, en els darrers, intenta evolucionar cap a l’agricultura regenerativa. “Hem estat molt de temps treballant la terra, respectant al màxim tots els elements que ens envolten i aquesta ampliació trinxa el nostre projecte”.
És per això que Cal Pauet s’ha posat en marxa. Han decidit buscar suports a les al·legacions que han presentat al projecte existent. Però, en paral·lel, també volen aprofitar l’ocasió per explicar que hi ha alternatives al projecte actual. Creuen fermament que aquesta ampliació, tal com està plantejada, no és necessària. Aquest projecte no només afecta a la finca de Cal Pauet, també hi ha d’altres pagesos que haurien de modificar la seva activitat arran d’aquesta ampliació.
La carretera, que travessa la finca de Cal Pauet des dels anys 30, es va concebre com una via entre Alfarràs (Segrià) i Figueres (Alt Empordà). Ara es projecta una ampliació important, que en algun tram canviaria el traçat actual. “Jo ja ho veig, que cal una modificació. Hi ha molta gent que ve a córrer o a passejar en bicicleta per aquesta carretera perquè és un entorn molt maco i és veritat que així com està, si hi passa un camió, per exemple, i es creua amb un ciclista, la circulació no és fàcil”.
Però en Josep creu que, sense fer una gran ampliació, es podria solucionar aquest problema: “podrien fer voreres canadenques o carrils bici, o les dues coses, i així facilitarien el trànsit de vehicles i seria compatible amb els corredors o els ciclistes i el pas del ramats. No caldria fer una ampliació tan gran perquè l’impacte que aquesta tindria sobre el territori també seria molt gran”.
A Cal Pauet cultiven gra per sembrar, per fer farina i per donar al bestiar. Les farines es fan a la mateixa finca en un molí de pedra. També tenen ovelles de la raça autòctona ripollesa per produir carn ecològica, que s’alimenten majoritàriament del que es cultiva a Cal Pauet i del que pasturen. En Josep pateix perquè tot això se’n podria anar en orris. Després de més de 25 anys treballant la terra en ecològic, fa un temps van decidir passar-se a l’agricultura regenerativa.”I ara estic molt entusiasmat”, explica. “És molt complex però aquí estic. I si fan aquesta ampliació i mouen la terra amunt i avall m’ho desgavellen tot. Jo no vull que em toquin la terra perquè jo no la tinc per abocar-hi purins, sinó per fomentar la salut de les persones i de l’aire que respirem i no serà el mateix si amplien la carretera. Fa molts anys que lluito per ella, perquè sigui fèrtil de la manera més saludable possible”.
El ramader de Cal Pauet també explica que, a més, el nou traçat previst per a la C-26 afectaria alguns elements arquitectònics, com la font de Cal Pauet i una resclosa que avui s’utilitza com a punt d’aigua per a l’extinció d’incendis i d’abeurador per al ramat. També podrien quedar afectades alzines majestuoses.
A part de fragmentar encara més la seva finca, Josep Bover tampoc no té clar, en cas que aquesta ampliació es dugués a terme, com ho faria per travessar el ramat d’un cantó a l’altre de la carretera o com creuar-la ell mateix . Lamentea que en la primera comunicació que van tenir d’aquest projecte el traçat estava “pràcticament dat i beneït, com si no hi hagués opció a fer cap altra cosa més que presentar al·legacions. Jo crec que aquesta ampliació no cal, així com està pensada. I, si s’executa, ens farà la vida molt difícil”.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!