El Pacte Nacional per la transició energètica preveu que l’any 2050 Catalunya tingui un model basat al 100% en les energies renovables. Però la implantació de parcs eòlics i fotovoltaics a àrees rurals està creant una certa controvèrsia. D’una banda, pel fort impacte en el paisatge, de l’altra, per les possibles pèrdues de terres de conreu i, sobretot, per les contrapartides. “Els habitants de les àrees rurals estan una mica mosques, perquè hi ha una pluja de peticions i projectes d’energies renovables que no es traduirà en millores per a la gent”, explica a Arrels, Ignasi Aldomà, geògraf i autor de l’Atles del Món Rural, l’estudi que des de 2009 encarrega ARCA (Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya), ACM, (Associació Catalana de Municipis )i l’Associació de Micropobles de Catalunya i que fa una radiografia de les àrees rurals de Catalunya.
L’Atles apunta que, davant la magnitud de les iniciatives empresarials, caldria plantejar un model per encaixar els impactes mediambientals i paisatgístics i aconseguir una distribució equilibrada de les implantacions en l’espai i la societat. En aquest sentit, Aldomà creu que “cal filtrar els projectes d’energies renovables a les àrees rurals amb un criteri una mica clar”. També creu que, per evitar el malestar de la gent de les àrees rurals, “s’han de prendre decisions fines i correctes sobre noves autoritzacions”.
Aquest estudi mostra que, amb les noves fonts renovables, les comarques interiors rurals es configuren cada cop més com a subministradores d’un consum energètic concentrat en les comarques costeres. És un altre dels factors que generen malestar. perquè es produeix una energia que es consumeix lluny del territori on es produeix, amb els greuges que suposa.
També destaquen el paper de l’agricultura. El text recorda que el sector agroindustrial representa una font directa o indirecta important de consum energètic, que caldrà reorientar cap a uns cicles integrats i una despesa energètica inferior. L’agricultura pot ser una font d’energia renovable o contribuir a l’augment de les temperatures del planeta en funció de l’eficiència de la seva producció i del consum intern d’inputs”. Malgrat tot, ara mateix la producció d’energia primària a Catalunya reposa fonamentalment sobre l’energia nuclear, amb més del 80 % de la producció total.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!