Els experts que han participat al congrés Som Elèctrics! recorden que el temps s’acaba per per aplicar el canvi de model energètic i engegar la imprescindible transició energètica.assolir un canvi de model energètic. La setena edició que s’ha fet al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) ha comptat amb la presència d’un centenar d’assistents i un panell d’experts de tots els àmbits. La directora del congrés, Sol Roig, ha fet èmfasi en la necessitat de buscar la complicitat de la ciutadania. Roig assegura que “cal buscar un discurs social que no culpabilitzi per conscienciar sobre la transició energètica” i aposta per aparcar els discursos polítics i per treballar amb una major coordinació, “sembla que tot es posposa, els fets s’eternitzen i estem en una lluita contra rellotge que exigeix major definició, compromís i acceleració”, ha conclòs.
Una de les ponències inaugurals, la de Pedro Gómez-Romero, professor d’investigació i líder del grup NEO-Energy i divulgador científic del CSIC, apuntava cap a “un canvi immediat a un model sostenible perquè és un dels grans reptes a assolir a nivell global. Cal ser-ne conscients”. En aquest sentit, Antoni Franquesa, director del Departament d’Eficiència Energètica, vehicle elèctric i autoconsum de Factor Energia, ha assegurat que “els humans no som conscients de l’espai-temps tant petit que ocupem i del que disposem. I davant la situació d’emergència energètica, no reaccionem… És la nostra responsabilitat pensar-hi bé davant d’un panorama tan greu”. Per la seva banda, Xavier Soler, doctor en geologia, docent i divulgador científic, s’ha mostrat taxatiu davant la situació actual: “malgrat totes les cimeres celebrades, la temperatura no ha deixat de pujar en els últims 10 anys, fem molts discursos de renovables, però les energies fòssils segueixen pujant”.
Una altra de les línies de debat ha estat la necessitat de polítiques públiques, a tots els nivells per aportar solucions i encarar el nou model. Joan Vila, CEO de LC Paper 1881 apuntava cap a un objectiu clar i és que “toca repensar el model per superar el bucle de l’economia del consum. Hi ha solucions, però han d’estar en mans de perfils polítics valents i d’iniciatives polítiques també valentes”. En aquesta mateixa línia es va manifestar Gil Lladó, cap de l’oficina de transició energètica de l’AMB, que va marcar l’objectiu de que els ajuntaments metropolitans siguin lliures de carboni al 2030: “és una fita molt ambiciosa, però si no som capaços de fer-ho nosaltres, no hi ha esperança per fer aquesta transició”.Des de la vessant de la recerca, la investigació i l’empresa privada, també es van unir al reclam. Sandra Meca, cap de Línia de Residus i Economia Circular d’Eurecat, indicava que per a la descarbonització, les línies d’actuació “han d’anar acompanyades d’una estratègia d’investigació, desenvolupament i innovació que ajudi a la indústria a posicionar-se de forma competitiva a nivell global”, per tal que les polítiques vagin acompanyades d’iniciatives tecnològiques a l’alçada. Per la seva banda, Manel Romero, cofundador de SUD Renovables, també assenyalava la necessitat de canviar del model centralitzat a un model distribuït, “que és més eficient i més segur, i a més on l’usuari pot emmagatzemar energia i no es depèn de grans centres que puguin veure’s amenaçat”.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!