La crisi climàtica i el paisatge centra la recerca i l’estudi de Sergi Saladié, professor associat del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili i ex diputat del Parlament de Catalunya.
En una entrevista al Crític, Saladié pren part en la controvèrsia generada per l’impacte de grans projectes d’energies renovables al territori. En aquest sentit assegura que “a Collserola també fa vent. I al port de Barcelona hi havia projectes eòlics que van ser tombats per AENA. Apropar la producció al consum també té una funció pedagògica, que la gent entengui que les coses no són gratis i fins i tot l’energia neta té uns impactes. I que cadascú decideixi quin nivell de transformació del seu paisatge està disposat a assumir per la transició energètica”.
A més recorda la importància de pactar amb el territori la implantació de determinats projectes “si les plaques són a la teulada d’un veí, les arreglarà un xispes local; però, si tens un macroparc eòlic, es farà una licitació milionària per al manteniment que no podrà assumir la comarca. Ja fa 20 anys de la primera onada de renovables, i ja hi ha l’experiència dels territoris que han patit aquest model, com la Terra Alta”.
Saladié es mostra partidari de donar un impuls a les energies renovables però que es faci amb el consens del territori. Sobre aquest conflicte vam donar veu a diversos actors en aquest reportatge.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!