• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Arrels

Arrels

  • Fes-te soci/a
  • Mercat
  • Actualitat
    • Noticies
    • Agenda
  • Ràdio
    • Bar de Vins
    • Ona pagesa
    • Ruraletes
    • Salvant les distàncies
  • DiY
  • Docs
  • Revista
    • Número actual
    • Col·lecció
  • Més
    • Qui som
    • Contacta
    • FAQs

canvi climàtic, Territori

L’encaix de les renovables al món rural, el repte que toca afrontar

El canvi de model energètic troba oposició al territori, que no se sent escoltat en una estratègia que afecta tot el país

22 d'abril de 2021 per Margalida Ripoll Ferrer Comparteix

Plaques solars | Zbynek Burival Unplush

Les energies renovables són el futur. El consens al voltant de la necessitat de substituir les energies fòssils per d’altres de menys contaminants i més ecològiques gairebé no es discuteix en el debat públic del nostre país. Aquest és el compromís que han assumit les administracions de Catalunya. La Llei del Canvi Climàtic preveu que d’aquí a 10 anys, al 2030, la meitat de la demanda energètica es cobreixi amb energies verdes. Però el problema ha sorgit en el moment i en la manera d’implementar aquest compromís.  

Les comarques afectades per nous projectes eòlics i fotovoltaics han aixecat la veu per qüestionar-ne molts, quan no per posicionar-s’hi en contra. La majoria d’aquests territoris estan vinculats directament amb l’agricultura i la ramaderia i consideren que alguns d’aquests projectes suposen una amenaça per a aquesta activitat.

El mapa dels projectes que han entrat a tràmit en aquseta zona del Pallars Jussà

Estel·la Val, és una de les portaveus de la Plataforma Salvem lo Pallars que es va crear precisament per mostrar l’oposició a un parc fotovoltaic de 700 hectàrees projectat entre Issona i Conca Dellà, Tremp, Talarn i Castell del Mur. A un dels capítols d’Ona Pagesa dedicat a aquest debat obert, Val explica que aquests macroprojectes “són una amenaça per la manera que pretenen implementar-los al nostre territori, no per si mateixos”. Les queixes formulades des de la Terra Alta, la Conca de Barberà, les Garrigues, el Priorat o els Pallars, entre d’altres, coincideixen a denunciar que l’impacte de la majoria de projectes és molt gran, que no es plantegen com una alternativa per generar energia de proximitat —perquè està pensada per a grans consums concentrats en l’àrea metropolitana de Barcelona— i que molts d’aquests projectes els impulsen les grans empreses que tradicionalment han abraçat la major part del mercat energètic i que, històricament, han actuat al marge dels agents territorials. 

Els nous parcs eòlics projectats a la Terra Alta han rebut l’oposició de la gent del territori perquè ja proporcionen el 25% d’aquest tipus d’energia que es genera a tot Catalunya | Karsten Würth

El periodista de Som Garrigues i col·laborador d’Ona Pagesa, Miquel Andreu ha seguit  molt de prop aquest debat. En un fil de Twiter posava noms i cognoms a grans empreses que han projectat els grans parcs energètics catalans.

4) el 40% de totes les ha i MW presentats és cosa de només tres empreses: Ignis, Forestalia i Naturgy.
5) en eòlica, 11 empreses concentren el 80% dels aerogeneradors presentats i un % similar del total de MW.

— miquel andreu (@lotigre) March 22, 2021

Així doncs, avui el repte no és només la substitució d’unes fonts d’energia per unes altres, sinó també de quina manera es portarà a terme aquesta substitució. Davant d’aquesta controvèrsia, ja hi ha qui es vol curar en salut. És el cas del Priorat, que proposa constituir una agència comarcal pròpia de l’Energia i el Clima per gestionar les instal·lacions d’energies renovables a la zona. O la Federació d’Ecologistes de Catalunya que ha promogut un manifest que reclama una un altre model d’implantació de les energies renovables que sigui participatiu, sostenible, respectuós amb els espais naturals, la biodiversitat, els paisatges, el patrimoni cultural i els espais agraris.

Va ser aquest estiu quan Unió de Pagesos va alertar que diversos projectes de parcs d’energies renovables podien implicar la desaparició de milers d’hectàrees de conreu. Des del punt de vista del sindicat, el sòl agrari hauria d’afrontar ara un nou element especulador: convertir camps fèrtils en superfícies productores d’energia que generarien més ingressos, però a costa de reduir el territori agrícola de Catalunya. El responsable d’energies renovables d’Unió de Pagesos, Jaume Padrós, explica a Ona Pagesa que “el problema és la manera com ho volen implantar. Estem a favor, totalment, de les renovables, com no pot ser d’una altra manera, però volem que es faci de forma endreçada. El que no pot ser és que es projectin en hectàrees i hectàrees de terra bona per conrear fent fora els pagesos”. 

Amb tot, el sector energètic s’està diversificant amb noves iniciatives privades, desvinculades de les grans corporacions, que tenen entre els seus objectiu fundacionals establir connexions estretes amb el territori. Una de les pioneres, i que ara mateix té més abast, és Som Energia, una cooperativa que comercialitza energia verda a partir de fonts renovables com el sol, el vent, la biomassa, etc, que ja agrupa més de 70.000 socis i produeix 18’5 GWh cada any. També ha despertat interès Viure de l’Aire, un projecte comunitari, el primer del sud d’Europa, en què prop de 600 persones, entitats i empreses s’han unit per finançar un aerogenerador instal·lat a Pujalt, a l’Anoia. Un molí de 90 metres d’alçada amb pales de 50 metres que genera 2’30 MW. També han nascut empreses dedicades a cobrir demandes més domèstiques. És el cas de Nucli Solar, una companyia que fa una any i mig que funciona i que dissenya projectes d’energia solar integrals per a autoconsum.

Competeixen contra gegants, però proposen alternatives de consum que cada cop desperten més interès. Els representants de Nucli Solar asseguren que “compartim amb moltes persones i entitats la preocupació pel medi ambient i la situació de pobresa energètica que es pateix arreu del territori”. Defineixen el seu servei com “una alternativa ecològica, sostenible i autosuficient per eliminar la dependència dels subministraments de xarxa minimitzant els seus costos al màxim i reduint l’impacte mediambiental.” Davant dels temors que han despertat diversos macroprojectes, la seva posició és que “l’entorn que ens envolta és un privilegi i, a més, ens permet aprofitar-nos dels seus recursos per avançar cap a un món més sostenible. Hem de seguir tenint-ne cura convertint-nos en consumidors conscients”.

Els cellerers de la DO Terra Alta acaben de presentar un vídeo per denunciar la massificació de parcs eòlics a la comarca, que consideren que els perjudica.

Pep Puig, un dels impulsors de Viure de l’Aire considera que els projectes han de repercutir en la gent de l’entorn i que s’han d’adaptar a cada territori “fent les coses ben fetes.” Ara bé, creu que cal anar amb compte, perquè segons quins missatges en contra dels macroprojectes “estan fent un gran servei als que volen que continuï tot igual, amb energies tèrmiques i nuclears”. A més, pensa que amb l’entrada de les energies renovables, la societat prendrà consciència que les afectacions de la generació d’energia han de repercutir de manera més equilibrada arreu del planeta. Ho explica amb una paradoxa: “Certament, l’energia nuclear ocupa una superfície petita, molt localitzada, però el que no veiem és l’afectació que les mines d’urani han provocat desastres ecològics i sanitaris gairebé irreparables a moltes zones del món. Cal ser una mica obert de mires i practicar això de què tant es parla, que es diu solidaritat, perquè sinó al final carreguem el mort a fora”.

L’aerogenerador de Viure de l’Aire | Youtube

Mentrestant, a Catalunya hi ha prop de 500 parcs eòlics i fotovoltaics projectats que han presentat sol·licitud a la Generalitat, un increment molt important que s’ha produït des de l’aprovació del Decret Llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables. Aquesta normativa va simplificar els tràmits per estimular la implementació d’aquests projectes. El cert és que moltes d’aquestes sol·licituds que generen alarma no s’acaben aprovant. I, amb tot, es comença a qüestionar l’operativitat d’aquesta norma, perquè l’objectiu per al qual es va crear topa amb conflictes territorials justificats. Així, el Col·legi d’Ambientòlegs demana una “revisió profunda d’aquest decret, fer una planificació territorial de la transició energètica i garantir que el desplegament de les energies renovables assegurarà un equilibri ambiental, econòmic i social.”

Arribats a aquest punt, la pilota salta entre les mans de l’Administració —que ha de filtrar els projectes que neixen— i les de les empreses que aposten per les energies netes. I, entremig, el món rural afectat reclama instruments per tenir veu i, quan calgui, frenar projectes que suposin tant el desplaçament o desaparició de l’agricultura i la ramaderia, com l’afectació negativa del paisatge, que defensen com un recurs econòmic imprescindible. El repte, llavors, és trobar acords i alternatives per encaixar una transició energètica que totes les parts implicades reconeixen com a necessària.

Forma part d'Arrels

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!

Comprar el número 8 Fes-te'n soci/a
Comparteix

MÉS LLEGIT

  • Noticies
    L'últim vaquer de llet del Pallars Jussà cerca clients desesperadament per evitar plegar
  • Noticies
    Ofereixen gratuïtament un camp de presseguers abandonats per donar-li una nova vida
  • Noticies
    A la recerca de la masia perduda
  • Noticies
    “La masoveria és la solució per a la gent que busca masies i propietaris que no saben què fer-ne"

Noticies destacades

“No us enganyeu: la gent del sud no està en contra de l’energia renovable”

Marta Rojals reflexiona sobre l’oposició de la gent del sud a la creació de nous parcs eòlics

Noticies · 14 d'abril de 2021

Les peticions d’energies renovables es disparen a Catalunya

Moltes de les sol·licituds no s’acabaran concedint però així i tot el seu impacte és molt important al territori

Noticies · 24 de març de 2021

Inquietud per l’allau de projectes eòlics i solars a les Garrigues

Per fer front a al risc d’un creixement descontrolat s’ha reactivat la coordinadora per una eòlica i solar sostenible.

Noticies · 18 de gener de 2021

Subscriu-te a la nostra Newsletter setmanal

Si vols estar al dia de l’actualitat del món Arrels, la ràdio, els videos i el mercat subscriu-te aquí
  • *

Footer

  • Ràdio
  • DiY
  • Docs
  • Revista
  • Fes-te soci/a
  • Qui som
  • FAQs
  • Contacta
  • Avís legal
  • Política de Privacitat
  • Política de cookies

Segueix-nos

Un projecte de

Amb el suport de

Sàpiens Petit Sàpiens El Món d'Ahir Descobrir Revista Experiències Cuina Receptes by Cuina Apart Ara Llibres Amsterdam Now Books La Casa dels Clàssics Bernat Metge Castells.tv Atlas of the Future Som Mollet Som Granollers Som Vallès Som La Llagosta Som Les Franqueses Som Martorelles Som Montmeló Som Montornès Som Parets Som Sant Fost Mollet a mà