Les comarques barcelonines també són terra de vins. En aquest territori s’hi acumulen segles d’història vitivinícola que es mostren en una copa de vi i en uns paisatges que s’organitzen en quatre denominacions d’origen.
La més gran és la DO Penedès, la més extensa de totes les denominacions de Catalunya. És a només 40 minuts de Barcelona i ocupa un territori on se sap que fa 2.700 anys ja s’hi feia vi. És la denominació d’origen amb més cellers del país i per això mateix també és la que ofereix una oferta enoturística més important: a més de visites a cellers i tastos de vins, s’hi organitzen nombroses activitats singulars. Algunes es recullen a Penedès 360, com les que combinen els vins amb rutes a peu, en bicicleta o en BTT. Si bé molta gent coneix el Penedès pels seus vins blancs de xarel·lo, el seus negres tenen cada vegada més prestigi.
La denominació d’origen que és més a prop de la ciutat de Barcelona és la DO Alella que, a més, és la més petita del país. La seva tradició és mil·lenària i els seus cellers, la majoria visitables, n’expliquen el passat esplendorós, el present intens i el futur esperançador. La pansa blanca n’és la varietat estendard, però no és l’únic atractiu que té. S’hi poden visitar el primer celler cooperatiu de Catalunya —Alella Vinícola— i el Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora, a Teià, que exhibeix les dues premses de raïm romanes reconstruïdes més grans d’Europa, a més de les restes d’un celler del segle I.
Al Bages, enmig de la muntanya de Montserrat i de les serres de Castelltallat, Sant Llorenç del Munt i l’Obac i el massís del Montcau, s’hi estenen les vinyes de la DO Pla de Bages. Una de les singularitats d’aquesta DO són les nombroses barraques de vinya de pedra seca que s’hi conserven. A partir d’una ruta creada expressament, es poden visitar aquestes construccions que es feien servir per fer més fàcil el conreu de la vinya i la recol·lecció del raïm en unes visites en què també s’hi poden tastar els vins de la zona, molts d’ells elaborats amb varietats locals recuperades, com la picapoll.
Les possibilitats a l’hora de recórrer l’entorn vitivinícola de les comarques de Barcelona no s’acaben aquí. Si bé comparteix territori amb altres denominacions, la DO Cava té el seu centre neuràlgic al Penedès. Alguns cellers proposen que els visitants hi elaborin el seu propi escumós posant-li el suro, la placa i fins i tot una etiqueta personalitzada. Però val a dir que un passeig per les caves subterrànies centenàries on reposen milers d’ampolles ja és, en si mateix, tot un espectacle.
Aquest dissabte, 19 de novembre, els paistages de les vinyes de les comarques de Barcelona seran presents al Mercat Arrels a l’estand de Barcelona és molt més i a la xerrada que la sommelier i comunicadora Meritxell Falgueras dedicarà a aquest patrimoni cultural i gastronòmic.
Trobareu més informació sobre els vins i les rutes enoturístiques de les comarques barcelonines al web de Barcelonaésmoltmés.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!