Entre l’oceà de novetats de tota mena que aquest Sant Jordi tornaran a omplir les parades de la festa arreu de Catalunya, us suggerim deu llibres que encaixen la mar de bé a les biblioteques dels socis i els lectors d’Arrels:
1.- Una vida a les muntanyes (Ara Llibres)
La pastora Marina Vilalta conversa amb el periodista Abraham Orriols al voltant de les experiències de la seva vida —gairebé centenària— entre els ramats i les pastures del Ripollès. Orriols descobreix una persona que atresora una saviesa antiga transmesa de generació en generació i que sap transmetre amb una vivesa pròpia de les persones que han sabut conviure amb la natura.
En aquest enllaç trobareu l’entrevista que fèiem a l’autor.
2.- Delta (Ara Llibres)
L’escriptor Gabi Martínez va passar un any vivint al delta de l’Ebre davant de la primera casa que hi ha a tocar del mar, que serà també la primera d’Europa que engolirà el mar a causa del canvi climàtic. Aquesta ubicació singular i la immersió profunda de l’autor entre de la natura i les persones d’aquell territori va servir per construir aquest llibre singular, que transita entre l’assaig, la crònica periodística i la novel·la i que s’emmarca dins de la tendència —àmpliament divulgada pel mateix Gabi Martínez— del canvi climàtic. Una història coral que dona veu a tots els punts de vista sobre un enclau, el delta de l’Ebre, que s’enfronta a diversos finals.
L’original va ser escrit en castellà i l’ha publicat Seix Barral, mentre que Ara Llibres n’ha publicat una deliciosa traducció al català ebrenc que signa l’escriptora Maria Climent.
Si seguiu aquest enllaç, podreu llegir la crònica de la presentació del llibre a la llibreria Finestres.
3.- Mi siglo verde. 100 lecciones de vida de Joan Carulla (Ediciones de Intervención Cultural)
Molt abans que s’hagués creat el concepte, Joan Carulla, ja havia fet el seu hort urbà a Barcelona. L’amor a les plantes i a la terra el va portar a crear un ecosistema verd a casa seva que li proporcionava menjar, paisatge, serenor i el vinculava amb la terra de pagès de Juneda (Garrigues) que el va veure néixer. Coincidint amb el seu aniversari de cent anys, va treure aquest llibre, que ha escrit amb Carlos Fresneda i que repassa tota una vida singular.
Quan tot just havia sortit de la impremta, vam visitar l’autor a casa seva i vam recollir la conversa en aquesta notícia.
4.- Arrelats (Edicions Sidillà)
Semblava que seria difícil trobar famílies catalanes que s’haguessin mantingut vinculades a una mateixa casa al llarg dels segles. Però la recerca que es va portar a terme per a l’escriptura del primer llibre Arrelats ja va descobrir que n’hi ha moltes, Tantes, que n’ha hagut prou per publicar un segon llibre. Arrelats. Masos, masies i famílies antigues de Catalunya, l’Aran i Andorra explora aquestes històries, algunes mil·lenàries, que connecten vides familiars amb la història del país.
5.- Desemboscant (Tushita Edicions)
“Avui m’he despertat amb la volada d’un estornell omplint-me la mirada. La temperatura de defora el finestral ha baixat força graus. El passatge vegetal marca fred; un lleuger marciment foliar indica canvis subtils”, escriu l’ambientòleg Martí Boada Juncà al seu últim llibre. És l’inici d’un dietari en què l’autor ens mena a través de la seva quotidianitat, bé sigui enmig de la natura frondosa, bé sigui relatant el que veu des d’un finestral assegut al seu despatx al campus universitari a Bellatera. La periodista Mònica Terribas l’acompanya en aquesta aventura literària amb un pròleg.
6.- De l’hort al plat: o com menjar bé tot l’any (Col·lecció Rosa dels Vents. Penguin Llibres)
Formalment està jubilat, però Pep Salsetes no para, i ja fa anys que es mou en la mateixa direcció: la de la defensa de la pagesia i els productes de proximitat com a base de la nostra cuina i la nostra alimentació. Aquest llibre —en part assaig divulgatiu, en part receptari— és conseqüència de la seva llarga trajectòria en aquest àmbit, ja que és una reedició de textos que ell mateix habia publicat fa 15 o 30 anys i en els quals defensava aquests conceptes amb més vehemència que la de molts oportunistes que acaben de pujar al carro del quilòmetre zero. Però a més ho fa amb un to didàctic i benhumorat carregat de saviesa i sentit comú.
7.- Botànica màgica (Edicions Sidillà)
Joan-Anton Oriol Dauder (Badalona, 1935-2016) tenia molts interessos i, per això mateix, l’any 1994 va publicar Botànica Màgica, un llibre onrelacionava les plantes amb la mitologia, la fantasia i el simbolisme. Trenta anys després, el seu fill, Joan Oriol i Giralt, ha revisat l’obra i Edicions Sidillà l’ha tornat a publicar. En l’entrevista que li vam fer a Arrels —i que podeu llegir seguint aquest enllaç—, descobrireu un personatge singular —l’autor— que recopilava coneixements singulars —els que recull el llibre.
8.- Geòrgiques Llibre II (Col·lecció Envinats.Vibop Edicions)
Revisar els clàssics sempre és interessant. I revisar les el llibre segon de les Geòrgiques de Virgili, amb l’edició que s’acaba d’afegir a la col·lecció Envinats, encara més, perquè el filòleg Pau Sabaté es va proposar —amb encert— de traduir-la en vers, resepctant el format original de l’obra. De manera que aquesat traducció permet no només gaudir del contingut de l’obra de Virgili, sinó també de la poesia i la cadència del vers amb què la va escriure. L’autor romà va dedicar aquest segon llibre de les Geòrgiques als arbres amb una forma i un fons que, en tot moment, manté l’equilibri entre el manual teòric —explica, per exemple, com s’ha de tenir cura d’un cep— i la creació poètica que li inspiren la natura i el paisatge.
La presentació d’aquest llibre es va fer el mes de febrer passat. Seguint aquest enllaç en podeu llegir la crònica.
9.- Ecotopías (Editorial Astiberri)
Aquesta novel·la gràfica, que neix de la col·laboració de Greenpeace amb l’editorial Astiberri, aplega un conjunt d’històries que situen la humanitat i el planeta en un futur millor que el que apunten totes les previsions. Són un crit d’esperança en què els autors de l’àlbum —Darío Adanti, Flavita Banana, Miguel Brieva, Harkaitz Cano i Iñaki Landa, Miguel Ángel Giner Bou i Cristina Durán, Núria Tamarit i Josune Urrutia s’han atrevit a imaginar un món més just mediambientalment.
10. Vaques. Històries d’una veterinària rural. (Cossetània)
Imma Puigcorbé és la veterinària autora d’aquest llibre. Hi trobareu relats en els que explica la seva feina sense embuts però també amb tota l’emoció que comporta recórrer masies i granges treballant, ajudant a néixer un vedell o curant cames trencades. Diu que les Vaques són la seva passió i per això a més de fer de metge d’animals també té la seva pròpia granja on fa de ramadera. Fins ara coneixíem la feina a través del seu compte de X on reivindica la pagesia i una manera de fer i ara la podem llegir en aquest llibre que compta amb les il·lustracions de Laia Baldevey.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!